Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Analyysi: Ministeritrio etsii kepit ja porkkanat työttömille

Viimeinen silaus valtion vuoden 2017 budjettiin vedetään keskiviikon ja torstain aikana pääministerin virka-asunnossa Kesärannassa.

Hallituspuolueiden välit ovat jännittyneet. Toiseksi suurimman hallituspuolueen perussuomalaisten gallup-kannatus on romahtanut jo vasemmistoliiton alapuolelle.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) pitää keskittyä budjettineuvotteluissa pitämään hallitus kasassa. Se voi vaatia myönnytyksiä perussuomalaisille.

Sipilän kerrotaan vierastavan budjettineuvotteluissa puolueiden sulle–mulle-politiikkaa, jolla perinteisesti ratkaistaan kokonaisuuteen nähden pieniä kiistoja. Sipilä voi joutua taipumaan, koska pikavoitot näkyvät gallupeissa.

Hallituspuolueet valmistautuvat jo ensi huhtikuun kuntavaaleihin. Päätöksien pitää olla sellaisia, että perussuomalaisten kannatus kohenee nykylukemista. Noususuunnan kannatukseen tarvitsee myös kokoomuksen uusi puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo.

Työllisyyspakettia kokoaa kolmen ministerin, Petteri Orpon (kok.), Olli Rehnin (kesk.) ja Jari Lindströmin (ps.), trio.

Valtiovarainministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön virkamiehet ovat keränneet esityksistä paketin, jota tiistaina testataan työmarkkinakeskusjärjestöjen johdolla. Lista on pitkä, eikä iso osa siitä etene valmistelua pidemmälle. Näin voi käydä esimerkiksi työttömyysturvaan suunnitelluille porrastuksille.

Työllisyysesityksissä on palattu osin eläkkeellä olevan valtiosihteeri Raimo Sailaksen aikoihin. Ministerit eivät ole ennakolta maalanneet itseään nurkkaan millään ehdotuksella. Korkeimmat virkamiehet on heitetty tuleen kertomaan rajuimmat esitykset maan työllisyyden parantamiseksi.

Valtiosihteeri Martti Hetemäki ja kansliapäällikkö Jari Gustafsson ovat sanoneet ääneen, että palkkaerojen kasvu pitää hyväksyä ja matalia palkkoja voitaisiin yhdistää sosiaalitukiin. Ajatusten toteuttamista ei kuitenkaan kannata vielä odottaa.

Työllisyyspaketissa on keinoja, joita voi toteuttaa pikaisesti, ja lisäselvitystä vaativia toimia, joista tehdään päätöksiä vasta kevään kehysneuvotteluissa.

Lisäselvitystä vaatii ansiosidonnaisen työttömyysturvan käyttö palkkatukeen. Laskelmien mukaan 15 000 ihmisen pitkäaikaistyöttömyys voidaan katkaista, jos työmarkkinatuen lisäksi myös ansiosidonnaista osuutta voidaan käyttää palkkatukeen.

Päivähoitomaksujen korotuksesta mikään puolue ei halua käteen mustaa pekkaa. Kevään kehysneuvottelujen tuloksena päivähoitomaksut nousisivat jopa yli sata euroa kuukaudessa kahden hoitoikäisen perheessä. Korotus ei edistä työllisyyttä, vaan lisää äitien jäämistä kotiin. Yli 50 miljoonan euron säästökin kutistuu, kun kunnat eivät toteuta korotuksia.

Korotuksen perumista puolustaa kiivaimmin kokoomus, nihkeimpiä ovat perussuomalaiset.

Perussuomalaiset ajaa voimakkaasti Lex Lindströmiä eli yli 60-vuotiaiden pitkäaikaistyöttömien pääsyä eläkkeelle. Muut hallituspuolueet vaativat tarkkaa rajausta ja kertaluonteisuutta yli 60-vuotiaiden eläkeratkaisuun. Hinnaksi on arvioitu vähintään 30 miljoonaa euroa. Pöydällä on siis tavaraa paketoitavaksi.