Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rinne vaatii Sipilää puuttumaan Veikkaus-pomon 32 000 euron palkkaan

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne vaatii pääministeri Juha Sipilää (kesk.) puuttumaan valtion uuden rahapeliyhtiön toimitusjohtajan Olli Sarekosken, 51, kuukausipalkkaan, joka on 32 000 euroa.

– Uusi Veikkaus aloittaa toimintansa 1.1.2017, kun Fintoton, RAY:n ja Veikkauksen rahapelitoiminnat yhdistyvät.

Samalla Veikkauksen omistajaohjaus siirtyy hallituksessa pääministerin vastuulle.

Rinne kirjoittaa Sarekosken kuukausipalkasta Facebook-sivuillaan.

– Pääministeri Juha Sipilän kannattaisi nyt osoittaa parempaa pelisilmää uuden Veikkauksen toimitusjohtajan palkkauksessa ja ottaa asia esille vastuuministerin kanssa. 32 000 euron kuukausipalkka on tässä tilanteessa kohtuuton ja lähettää väärän viestin, Rinne toteaa.

Rinteen tulkinnan mukaan Sipilä on halunnut leikata pieni- ja keskituloisten ansioita ja etuja pakolla, mutta tyytynyt vain vetoamaan suurituloisiin.

– Reilu vuosi sitten pääministeri Sipilä pyysi hyvätuloisia leikkaamaan palkkojaan vapaaehtoisesti kohtuuden nimissä. Samoihin aikoihin pääministeri vaati palkansaajia hyväksymään palkkoja leikkaavan kilpailukykysopimuksen. Perusteena oli työpaikkojen turvaaminen ja parempi työllisyys. Lisäksi hallitus uhkasi suomalaisia palkkaa ja lomia leikkaavilla pakkolaeilla, mikäli sopimukseen ei suostuttaisi. Jostain syystä Sipilällä ei ollut takataskussaan yritysjohtajiin kohdistuvia pakkolakeja, vaan pääministeri uskoi, että pelkkä vetoomus riittää. Nyt on nähty, että vetoomuksella ei ollut juuri minkäänlaista vaikutusta, Rinne kirjoittaa.

Sarekosken 32 000 euron kuukausipalkkaa Rinne pitää osoituksena siitä, että talkoot eivät kosketa kaikkein varakkaimpia.

– Sipilän hallituksen aikana on käynyt selväksi, että `yhteiset talkoot` ei kosketa kaikkein varakkaimpia. Palkansaajille pakko, yritysjohtajille valinnanvapaus. Tämä on täysin väärä viesti suomalaiselle yhteiskunnalle ja kertoo sekä pääministeri Sipilän että hallituksen huonosta pelisilmästä, Rinne arvioi.

Tällä hetkellä rahapeliyhtiöiden omistajaohjauksesta vastaa opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.).

Uusi rahapeliyhtiö toimii väliaikaisella nimellä FRV Evo Oy. Valtioneuvoston kanslia vastaa jo sen omistajaohjauksesta. FRV Evo Oy:n hallituksen muodostavat puheenjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo, Outi Henriksson, Hanna Sievinen ja Pekka Hurtola. Yhtiön hallitus teki Sarekosken nimityksen kesäkuussa. Asian omistajaohjaus oli pääministeri Sipilän vastuulla. Vanhan Veikkauksen omistajaohjauksesta vastaa opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.).

Rinne odottaa pääministeriltä vastausta, aikooko tämä reagoida Sarekosken palkan suuruuteen.

– Esitän kohtuudesta puhuneelle pääministeri Sipilälle yhden kysymyksen: onko tämä kohtuullista ja aiotteko vetoomusten lisäksi myös tehdä jotain, Rinne kysyy.

Sarekoski on viimeiset kahdeksan vuotta toiminut Veikkauksen liiketoiminnasta vastaavana varatoimitusjohtajana.