Opetuspalveluiden tavoitteena on tänä lukuvuonna lisätä digitaalisten materiaalien ostoja 15 prosentilla.
– Kouluja ja opettajia kannustetaan kokeilemaan digitaalisia materiaaleja. Jotkut koulut ovat yli tavoitteen ja toiset selvästi alle, opetusteknologiapäällikkö Jari Harvio kertoo.
Koulut päättävät oppimateriaalin hankinnasta itsenäisesti annetun budjetin rajoissa.
Vaikka haluja olisi, kaikkea peruskoulun oppimateriaalia ei vielä saa sähköisenä. Osa tarjonnasta ei myöskään vastaa laatuvaatimuksia.
– Olemme pyrkineet siihen, että valitaan paras sen sijaan, että ostettaisiin kustantajalta kokonaisia sarjoja, kertoo palvelujohtaja Mika Mäkelä lasten ja nuorten palveluista.
– Veikkaan, että parin vuoden päästä kaikki materiaali on saatavissa sähköisenä, Harvio jatkaa.
Mäkelän mukaan tavoitteena ei kuitenkaan ole korvata kirjoja kokonaan digimateriaalilla.
– Esimerkiksi kaunokirjallisuuden lukeminen paperikirjasta on luontevampaa. Uusi opintosuunnitelma digiloikkineen on luonut markkinoita pienemmille oppimateriaalin tuottajille.
Aiemmin markkinat olivat muutaman suuren kustantajan hallussa. Digitaalisuus mahdollistaa lisenssin ostamisen vain tietystä aihepiiristä tai lyhyemmäksi ajaksi kuin koko lukuvuodeksi.
– Oppimateriaalin määrä on helpompi optimoida tarpeen mukaan, eikä koulujen tarvitse ostaa turhaa varastoa, Jari Harvio kertoo.
Tämä tuo tulevaisuudessa säästöjä.
– Digimateriaalien tuottaminen ja päivittäminen on halvempaa ja helpompaa kuin kirjojen. Jo näyttää siltä, että digimateriaalit ovat selvästi halvempia, Mäkelä sanoo.
Kun yksi, kolmesta neljään vuotta käytössä oleva oppikirja maksaa noin 30 euroa, voi lisenssin samaan materiaaliin saada digitaalisesti puolet halvemmalla. Joidenkin yksittäisten materiaalien vuosilisenssit voivat maksaa vain pari–kolme euroa.
Kustannuksia tulee lisäksi ostetusta tai leasing-sopimuksella hankitusta päätelaitteesta, joka on Hämeenlinnassa käytännössä Chromebook tai iPad.
Oppimateriaaleja tarjotaan kouluille nykyään myös ilmaiseksi lyhyeen koekäyttöön. – Testaaminen on koettu tärkeäksi, koska on niin erilaisia opetus- ja oppimistyylejä, Jari Harvio kertoo. HÄSA