Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jätesota tulee kalliiksi Lopella

Kuntalaisten maksamat jätehuoltomaksut nousevat jopa 2,5-kertaisiksi, jos Lopen kunta eroaa jätehuoltoyhtiö Kiertokapulasta. Edullista vaihtoehtoa jätteiden keräilyyn ja käsittelyyn ei konsultin tekemän selvityksen mukaan löydy.

Ero Kiertokapulasta ratkaistaan ensi maanantaina Lopen kunnanvaltuustossa. Valtuusto päätti jo aiemmin eroamisesta, mutta edellytti kustannusten selvittämistä ennen kuin ero toteutetaan.

Kun eroamisen vaihtoehdot on nyt selvitetty, kunnanhallitus päätyi maanantaina äänin 8–1 lähettämään koko asian uudelleen päätettäväksi valtuustoon. Jarmo Laukkanen (kesk.) vastusti palauttamista.

Hallituksen olisi ollut mahdollista toteuttaa valtuuston aiempi päätös eli panna ero täytäntöön. Nyt valtuusto pääsee harkitsemaan perutaanko eropäätös vai toteutetaanko ero kustannuksista huolimatta.

Vaikka kunta eroaisi Kiertokapulasta, ero ei vaikuta jätekuljetusten järjestämiseen, josta koko eroaminen juontaa juurensa.

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös edellyttää, ettei jätteiden keräilyä voida enää jatkaa kiinteistön ja kuljetusyrityksen keskinäisellä sopimuksella. Kuljetus kilpailutetaan ensi vuonna.

Kaikki jätehuollosta aiheutuvat kustannukset on lain mukaan perittävä kuntalaisilta jätemaksuina. Konsulttiyhtiön laskelmien mukaan nykyiset Kiertokapulan järjestämän jätehuollon maksut ovat kuntalaisille selvästi edullisimmat.

Jos kunta eroaa Kiertokapulasta, jätehuolto voidaan järjestää kolmella eri tavalla.

Liittymisellä johonkin toiseen yhtiöön ja jätelautakuntaan ei konsulttiselvityksen mukaan onnistuta välttämään kustannusten nousua.

Kallein vaihtoehto on järjestää kokonaan kunnan oma jätehuolto uusine virkoineen ja parin miljoonan euron käsittelylaitoksineen.

Kunta voisi myös erota Kiertokapulasta, hoitaa lakisääteiset viranomais- ja valvontatehtävät itse, mutta ostaa jätteiden käsittelyn joltakin jätehuoltoyhtiöltä.

Ero merkitsee myös, että kunta maksaa 12 vuoden ajan Kiertokapulasta eroamisesta aiheutuvia menoja. Osakassopimuksen mukaan yhtiöstä eroamisaika on neljä vuotta. Sen jälkeenkin kunnan on vielä maksettava yhtiölle korvauksia kahdeksan vuotta.