Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eläkkeelle jäävä päätoimittaja Kari Grahn on pysynyt uskollisena arvostamalleen lehdelle

Forssan Lehden päätoimittaja Kari Grahn jää vuoden alussa eläkkeelle. Samana vuonna Suomi ja Forssan Lehti täyttävät sata vuotta.

– On ollut hienoa olla töissä aikana, jolloin sanomalehti on ollut vahvimmillaan.

Grahnilla on nimittäin takanaan lähes 40 vuotta samassa lehdessä.

– Ajattelin lapsena, että minusta tulee urheiluselostaja, Tammelan Teurolta kotoisin oleva päätoimittaja muistelee.

Urheiluselostajan ammatti jäi ainakin äänimuodossa pois kuvioista.

Piti hänestä tulla myös opettaja, mutta sekin jäi.

– Kun olin armeijassa tykistöleirillä, sain viestin: ota yhteyttä Forssan Lehteen.

Sen jälkeen homma olikin selvä. Grahn oli löytänyt oikean alan.

– Tosin sisälläni asuu myös pieni automies; olenhan autoilijan poika, Volvoistaan tunnettu mies sanoo hivenen ylpeyttä äänessään.

Grahn opiskeli toimittajaksi Tampereen yliopistossa 1970-luvun loppupuolella ja vietti kaikki loma-ajat lehden toimituksessa.

Hän oli uutistoimittajana, urheilutoimittajana ja lehtikuvaajana.

Vakituisen paikan saatuaan hän oli ensin viisi vuotta toimittajana ja sen jälkeen toimitussihteerinä. Juuri ennen 1990-luvun lamavuosia, juppivuosien viimeisinä aikoina Grahnista tuli lehden kehityspäällikkö.

1990-luvun alussa hänestä tuli uutispäällikkö ja vuosikymmenen lopussa pääkirjoitustoimittaja. Päätoimittajan tehtävää hän on hoitanut viimeiset seitsemän vuotta.

– Olen ollut etuoikeutetussa asemassa. Olen kokenut alan monesta näkökulmasta.

Päätoimittaja on vastuussa lehden sisällöstä.

– Lukija on joskus eri mieltä juttujen sisällöstä…, lehmän hermot omaava päätoimittaja miettii ja antaa täyden tukensa toimittajilleen.

Grahn on joskus joutunut selittämään lehden sisältöä Julkisen sanan neuvostolle kanteluiden takia, mutta kiistat eivät ole yltäneet langettavaan päätökseen asti.

Päätoimittajuus on kokonaisvaltaista, 24 tuntia vuorokaudessa -työtä.

– Ei se, että on päätoimittaja, tee henkilöstä muita parempaa toimittajaa, Grahn filosofoi.

Grahn myöntää, että viimeisen vuoden aikana häneltä on ajoittain alkanut loppua usko median riippumattomuuteen. Mutta se ei johdu perinteisestä sanomalehdestä.

– Sosiaalisessa mediassa alkoi ilmestyä kirjoituksia, jotka kertoivat muunneltua totuutta. Niistä puuttui kaikki se, mikä on kantanut esimerkiksi Forssan Lehteä 100 vuotta.

Grahn korostaa, että perinteiseen mediaan voi luottaa.

Välillä päätoimittaja on ollut ihmeissään lehteen tulleista mielipideryöpyistä; niiden edessä on joutunut pohtimaan maailmanmenoa. Silti hänelle ei ole tullut vastaan päivää, jolloin hän ei olisi halunnut lähteä töihin.

Toimittajia hän ei laita yhteen kuosiin; toisilla on hyvä uutisvainu, toiset osaavat kirjoittaa ja toisilla riittää verkostoa tuomaan uutisaiheita toimitukseen. Yhteistä kaikille on kiinnostus ympäröivään maailmaan.

– Olemme kokeneet toimituksessa, että teemme tärkeää työtä. Koen myös, että sitä on arvostettu.

Grahn toteaa, että presidenttiä, poliisia ja lääkäriä on perinteisesti arvostettu, mutta myös yhteiskunnan rakenteita kyseenalaistetaan yhä enemmän. Tosin on lehtiäkin epäilty.

– Matkan varrella lehteä on moitittu liian keskustalaiseksi, tai sanottu, että älkää hyysätkö demareita tai kokoomuslaisia.

Myös Grahnin tyttären, Sanni Grahn-Laasosen poliitikon ura on tuonut oman mausteensa päätoimittajan työhön. Grahn toteaa, ettei perheessä juuri puhuttu politiikkaa, kun lapset olivat pieniä.

– Forssan Lehti on sitoutumaton, Grahn kiteyttää kysymykseen, onko tyttären ura vaikuttanut lehden linjaan.

Grahn muistelee, että jo hänen lapsuudenkodissaan seurattiin ahkerasti lehtiä. Hän aikoo jatkaa samalla tiellä koko loppuelämänsä. Media kaikissa muodoissaan, myös sosiaalinen media, on hänelle tärkeää.

Aamupalapöydän ääressä hän lukee kahta lehteä ja kuuntelee toisella korvalla aamu-tv:n antia.

– Olisi hienoa, jos eläkkeellä ollessa jäisi aikaa lukea myös yhteiskunnallista kirjallisuutta.

Myös liikunta kuuluu Grahnin intohimoihin. Jos lajit täytyy laittaa järjestykseen, niin ensin tulee hiihto, kiitos Tammelan loistavien olosuhteiden, mies huomauttaa, toisena juokseminen ja kolmantena palloilulajien seuraaminen.

– Vaimoni on tärkeä liikuntakaveri.

Myös muut läheiset ovat tärkeitä. Tyttärentytär, 3-vuotias Sylvia, on Grahneille kaikki kaikessa.

– Kun lapsemme olivat pieniä, meillä oli vaimoni kanssa tukiverkot lähellä. Haluan nyt vuorostani olla samanlainen tukiverkko lapsillemme.