Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Varastettu Kela-kortti voi tyhjentää e-reseptin

Laissa sähköisestä reseptistä on varkauden mentävä aukko.

Hämeenlinnassa sattui joulukuussa tapaus, jossa mies sai potilaalle määrättyjä lääkkeitä varastamallaan Kela-kortilla. Apteekista voi hankkia toisen puolesta e-reseptillä myönnettyjä lääkkeitä tämän Kela-kortilla ilman kirjallista suostumusta. Henkilöllisyyttä ei tarkasteta.

Mies hankki 200 kappaletta vahvoja huumausaineeksi luettavia lääkkeitä hämeenlinnalaisesta apteekista käyttämällä varastamaansa korttia. Toisessa Hämeenlinnan apteekissa miehelle oli kieltäydytty antamasta tämän pyytämiä lääkkeitä.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi miehen huumausainerikoksesta viime viikolla, koska hän oli pitänyt huumausaineeksi luettavia lääkkeitä hallussaan laittomasti.

Kela-kortin luvattoman käytön riski on olemassa, myöntää asiantuntijaproviisori Charlotta Sandler Suomen Apteekkariliitosta. Liiton tiedossa on kuitenkin vain yksittäistapauksia, joissa laittomasti hankittua Kela-korttia on käytetty väärin.

Yleisimpiä ovat ne tapaukset, joissa esimerkiksi vanhuksen lähipiiriin kuuluva henkilö on tiennyt tämän käyttämistä lääkkeistä ja käynyt apteekissa Kela-kortin kanssa tyhjentämässä reseptin.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean yliproviisori Anne Hirvonen kertoo, että varastetuilla Kela-korteilla lääkkeiden hankkiminen ei ole ollut toistaiseksi ongelma.

– Kela-kortti on henkilökohtainen ja lähtökohtaisesti huolellisesti säilytettävä asiakirja. Apteekissa voidaan siis olettaa, että Kela-kortilla lääkkeitä toisen puolesta hakevalla on oikeus niitä hankkia. Jos tästä herää apteekissa epäilys, on perusteltua selvittää toisen puolesta asioinnin asianmukaisuutta, Hirvonen sanoo.

Toisen ihmisen Kela-kortin käyttöä apteekissa rajoittaa se, että Kela-kortilla asioivan tulee tietää haettavan lääkkeen tiedot.

– Jos joku löytää vaikka maasta Kela-kortin, hän ei voi mennä kysymään apteekista, mitä lääkkeitä sieltä löytyy. Kela-kortilla lääkkeitä hakiessa pitää tietää tarkkaan, mistä lääkkeistä on kyse, Sandler kertoo.

Sandlerin mukaan apteekin epäilys väärinkäytöksestä ei välttämättä herää, jos lääkkeen hakija esittää asiansa vakuuttavasti. Apteekki ei myöskään saa mistään tietoa siitä, onko Kela-kortti varastettu.

Sandler muistuttaa, että paperiset reseptit oli helppo varastaa. Sähköisissä resepteissä on tehty paljon tarkennuksia tietosuojaan.

– Sähköisten reseptien varalle on pyritty rakentamaan suojauksia, mutta ihan sataan prosenttiin ei päästä. Aina kun apteekissa tulee epäily väärinkäytöksestä, tulisi varmistaa, että lääke on menossa oikealle henkilölle. Joskus arviot menevät mönkään.

Sandlerin mielestä lisärajoituksia kannattaisi harkita vasta sitten, jos väärinkäytökset yleistyisivät ongelmaksi asti. Hänen mukaansa apteekissa asioinnin sujuvuus on tärkeää, ja tiukemmat suojaukset voisivat vaikeuttaa etenkin vanhusten asiointia.

Myös Anne Hirvosen mielestä olisi kohtuutonta vaatia joka kerta henkilöllisyyden todistamista lääkkeitä ostettaessa, koska esimerkiksi monella iäkkäämmällä ihmisellä ei ole henkilöllisyystodistusta.