Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asbestin purkutyö voi tulla kalliiksi

Forssalaisten Anja ja Rauno Harjun asunnossa Linikkalankadulla aloitettiin joulukuussa kylpyhuoneremontti. Tiedossa oli, että ennen remonttia pitää tehdä asbestikartoitus, mutta kymmenkunta työtuntia kestäneen remontin loppuhinta tuli Harjuille puskista.

– Työn osuus 2 860 euroa tuli meidän maksettavaksi. Asbestikartoituksen 1 400 euroa maksoi taloyhtiö. Asbestin osuus kokonaisremontista oli vähintään kolmasosa, Rauno Harju kertoo.

Hän tiedostaa asbestin vaarallisuuden ja töiden tarpeellisuuden, mutta pitää nykytapaa järjen köyhyytenä.

– Joku halvempi ratkaisu tähän pitäisi saada. Muuten jatkossa kylpyhuoneremontit jäävät tekemättä tai niitä tehdään lainvastaisesti itse, Harju näkee. Vuoden 2016 alusta voimaan tulleen lakimuutoksen mukaan yksityinen henkilö ei saa omassa kodissaan tai muussa hallinnoimassaan paikassa tehdä asbestipurkutöitä ilman asianmukaista asbestipurkutyölupaa. Aiemmin lupavaatimus koski vain tilanteita, joissa käytettiin palkattua henkilökuntaa tai yrittäjää.

Käytännössä asia etenee niin, että remontoija tekee taloyhtiölle ilmoituksen esimerkiksi kylpyhuoneremontista. Jos talo on rakennettu ennen vuotta 1994, pitää selvittää, onko materiaaleissa käytetty asbestia. Vuoden 1994 jälkeen asbestin käyttö kiellettiin rakentamisessa.

Asunnon omistaja vastaa viime kädessä siitä, että purkutyöt tehdään asianmukaisesti. Mikäli asbestiin liittyviä vaadittuja toimenpiteitä ei tehdä vaikka taloyhtiö sitä vaatii, omistaja vastaa mahdollisista vahingoista.

Jotkut ovat tehneet remontteja omin päin. Pahimmassa tapauksessa huonosti ja asiantuntemattomasti tehty asbestipurkutyö saattaa saastuttaa koko rakennuksen tilat ja ilmanvaihtojärjestelmän. Sellaisten jälkien siivous ja puhdistus mittauksineen voi maksaa moninkertaisesti sen, mitä luvanvaraisen yrityksen tekemä asbestipurkutyö. Kiinteistöliitto Kanta-Hämeen hallituksen forssalaisjäsen Rami Tervomaa tuskailee asian kanssa lähes viikoittain antaessaan asiakkailleen neuvontaa. Tervomaa kaipaa aluehallintovirastolta selkeitä ohjeita asbestipurkuun liittyen.

– Pitäisi olla yksiselitteiset perusteet sille, mikä on vähäinen ja mikä merkittävä työ, Tervomaa näkee. Forssan Isännöinti ja Kiinteistönvälitys oy:n isännöitsijä vertaa asbestipurkulakia pyöräilykypärän käyttöön – säädetään laki, joka kukaan ei valvo, mutta jota taloyhtiön hallituksen on oman vastuunsa pelossa valvottava. Tervomaan mukaan osapuolille on epäselvää, miten avi valvoo lain toteutumista ja kenelle laiminlyönneistä seuraavat sanktiot kohdistetaan.

– On vaikea perustella asiakkaille, miten asbestipurku omin päin pienkohteissa tuli yhdessä yössä vaaralliseksi. Tarvittaisiin selkeät ohjeet ja perusteet sille, miksi keittiön välitilan laatoitus vaatii asbestipurun, jos se muuten tehtäisiin asianmukaisesti ja varovaisuutta noudattaen. – Avin pitäisi bunkkeriin piiloutumisen sijaan jalkautua ihmisten pariin kertomaan asiasta teemalla ”kysy asbestista avilta”. Voin tarjota virastolle teltan lainaksi, jos tulevat Forssan torille, Tervomaa heittää. HÄSA