Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaisista aikuisista ylipainoisia on 55 prosenttia

Ihmiset eivät kuole enää nälkään vaan lihavuuteen. Vain joillakin Saharan eteläpuolisen Afrikan alueilla nälänhätä tappaa enemmän ihmisiä kuin liikalihavuus.

Helsingin Sanomien mukaan tilanne on kääntynyt päälaelleen nopeasti.

Maailman terveysjärjestön WHO:n tilastojen mukaan lihavien määrä on yli kaksinkertaistunut vuodesta 1980. Maailmassa on nyt noin kaksi miljardia aikuista, joiden painoindeksi – paino jaettuna pituuden neliöllä – ylittää ylipainon rajan eli on vähintään 25. Heistä joka kolmas on lihava, eli painoindeksi näyttää ainakin 30:tä.

Yksin Yhdysvalloissa on 50 000 superlihavaa ihmistä, joiden painoindeksi ylittää 50. Se tarkoittaa 160-senttisellä ihmisellä yli 128:n ja 180-senttisellä yli 162 kilogramman elopainoa, kertoo Helsingin Sanomat.

Suomalaisista aikuisista ylipainoisia on 55 prosenttia. Heistä 20 prosenttia on lihavia. Pohjoismaiden pulskimpia ovat kuitenkin norjalaiset.

Miksi ihmiskunta vain lihoo ja lihoo? Keskeinen tekijä on muutos ruokailutavoissa.

Sokeria ja huonolaatuista rasvaa sisältävät valmisruoat, hampurilaiset, ranskalaiset, pitsat, tortillat ja makeat herkut ovat valloittaneet maailman. Ne ovat halpoja, ja niitä syödään runsaasti.

Samaan aikaan ihmisten fyysinen aktiivisuus on vähentynyt.

Tämä ei ole kuitenkaan ainoa syy lihomiseen. Viime vuosina tutkijat ovat tunnistaneet useita uusia syyllisiä. Yksi yllättävimmistä on Helicobacter pylori, pahamaineinen mahahaavaa ja mahasyöpää aiheuttava bakteeri – tai oikeammin sen puute.

Lue lisää Helsingin Sanomista!