Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sunny-Trading -yhtiö saatiin lopulta konkurssiin

Sunny-Trading -yhtiö on saatu konkurssiin. Espoon käräjäoikeus asetti yhtiön konkurssiin tiistaina. Ålansbanken haki yhtiötä konkurssiin jo maaliskuussa 2016, mutta hakemusta ei kyetty antamaan tiedoksi yhtiön ainoalla nimenkirjoittajalle Markku Ritaluomalle . Tiedoksiantoa eivät kyenneet toimittamaan Ritaluomalle edes Yhdysvaltain viranomaiset.

Konkurssihakemus annettiin nyt Ritaluomalle sijaistiedoksiantona. Se tarkoittaa, että hakemus annettiin taholle, jolta tieto meni joka tapauksessa Ritaluomalle.

Sunny-Trading oli yhtiö, jonka kautta Ritaluoma omisti Sunny Car Center -yhtiötä. Sunny-Tradingin omaisuutta on ulosmitattu ja ulosottovirasto on myös takavarikoinut sen osakkeet. Sunny-Tradingin pesänhoitaja, asianajaja Lassi Nyyssönen sanoo, ettei hän vielä pysty sanomaan mitään pesän varoista. Hänet nimettiin pesänhoitajaksi tiistaina samalla, kun yhtiötä asetettiin konkurssiin.

– Olen ollut vain yhteydessä Ritaluoman avustajaan. Yhtiöllä on panttiomaisuutta, mutta se menee ensisijaisesti panttivelkojille.

Sunny-Trading -yhtiöstä on lainattu ilman vakuutta noin 6,3 miljoonaa euroa Yhdysvaltoihin. Yhtiön tilintarkastaja on kirjannut tilinpäätökseen huomautuksen tästä lainasta.

Markku Ritaluoma on kertonut käyttäneensä yhtiöstä lainatut rahat Floridan asunnon ostamiseen. Hän myi asunnon viime syksynä.

Verottajan mielestä Ritaluoman rahasiirroista on hänelle syntynyt yli miljoonan euron verovelka. Sunny-Tradingin osakkeiden lisäksi Ritaluomalta ja hänen lähipiiriltään on takavarikoitu Helsingin Kaskisaaren asunto, henkilöauto ja traktori. Tuttavalta on haettu takaisin lainattu 100 000 euron käteissumma.

Sunny-Trading on kytköksissä Sunny Car Centeriin, jonka pesää selvittää konkurssiasiamiehen nimittämä julkisselvittäjä. Sunny-Trading omisti Sunny Car Centeriä, Ritaluoma johti molempia yhtiöitä ja osapuolten raha-asiat ovat ristissä.

Sunny Car Centerin konkurssipesä vaatii Ritaluomalta, yhtiön entisiltä hallituksen jäseniltä ja Hämeenlinnan kaupungin kiinteistösijoitusyhtiöltä yhteensä miljoonien eurojen korvauksia. Pesä on jättänyt vahingonkorvauksista kolme erillistä kannetta Kanta-Hämeen käräjäoikeuteen.

Vahingonkorvausvaatimukset perustuvat siihen, että yhtiöstä on siirretty ulkomaille miljoonia euroja rahaa ennen konkurssia. Kanteiden mukaan Sunny Car Center oli käytännössä varaton yhtiön jo vuosia ennen konkurssia.

Kanteiden mukaan Ritaluoma on myös käyttänyt yhtiön varoja henkilökohtaisiin menoihinsa ja nostanut huippupalkkaa varattomasta yhtiöstä. Kaupungin kiinteistöyhtiötä vaaditaan maksamaan takaisin osakemerkinnän rahat, jotka palautettiin vastoin osakeyhtiölakia. Sunny Car Centerin piti rakentaa autokauppakeskus Hämeenlinnan Kirstulaan. Verottaja haki yhtiön konkurssiin vuonna 2015. Yhtiön toimitusjohtaja Markku Ritaluoma lähti Yhdysvaltoihin syksyllä 2014. Ei ole yleisessä tiedossa, missä hän asuu. häsa