Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muistatko vielä grillierikoisuuden Hämeenlinnasta? Frittimämmi on hämmentävän hyvä pääsiäisherkku

Grilliyrittäjä Kimmo Puonti ei ole sieltä perinteisemmästä päästä. Hämeenlinnalaisen Kipin Grillin yrittäjä haluaa yllättää asiakkaansa joka viikko. Mitä voimakkaampi reaktio, sen parempi.

Puonti on kehitti viime vuonna pääsiäisen kunniaksi omallakin mittapuullaan jotain todella hämmentävää. Viikon tuotteena oli nimittäin frittimämmi.

Tämä artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Hämeen Sanomissa pääsiäisen alla 2018. Koska mämmi, pääsiäinen ja friteeraus ovat tänäkin vuonna ajankohtaisia aiheita, julkaisemme maanlaajuista huomiota saaneen jutun nyt uudestaan.

Frittimämmin isän tuoreempia kuulumisia pääset lukemaan tästä: 

Frittimämmin isä paljastaa, mikä grillikokeilu jäi häneltäkin syömättä

Mistä sai idean frittimämmiin?

– Pääsiäisestä tuli mieleen ensimmäisenä mämmi, josta pidän siis ihan sellaisenaankin. Mutta eihän grilli voi myydä mämmiä mämminä, joten keksin kokeilla mämmin friteerausta. Tuotteesta tuli niin hyvä, että otin sen viikoksi myyntiin, Puonti kertoo.

Frittimämmi valmistetaan pyörittelemällä pakastettu mämmipala frittikastikkeessa ja upottamalla rasvakeittimeen. Lopputuloksena on iso friteerattu pallo, joka tarjoillaan kerman tai vaniljakastikkeen kera.

Pakkohan sitä on maistaa.

Leivosmainen koostumus

Ensipuraisulla frittimämmi lohkeaa rapsakasti. Sisällä on valuvaa lämmintä mämmiä. Rapean kuoren ja pehmeän makean sisuksen yhdistelmästä tulee ensimmäisenä mieleen luumuinen joulutorttu. Annos on muutenkin hieman leivosmainen, vaikka se onkin syytä nauttia lusikalla syvältä lautaselta.

Mämmi maistuu itseltään, mutta on lämpimänä tavallista juoksevampaa, eikä jää kiinni kitalakeen. Vaniljakastike ja rasvaisen rapsakka kuori taittavat happamanmakeaa mallasmaisuutta.

Tämähän on hämmentävän hyvää! Parasta mämmiä, mitä olen koskaan maistanut. Kyllä tätä ilokseen syö.

Ehdotan grillinpitäjälle, että annos voisi maistua makean kastikkeen sijaan myös sriracha-kastikkeen kera, jolloin mämmistä tulisi itämaisen sweet & sour -henkinen.

– Tuo on muuten totta. Täytyykin kokeilla. Tosin sitten se menisi ihan toiseen suuntaan, minä kun olen tällainen perinteinen, Puonti naurahtaa.

“Suomalaiset tykkäävät erikoisuuksista”

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Kimmo Puonti herättää huomiota omaperäisillä tuotteillaan.

Yrittäjä on tempaissut tarjoamalla esimerkiksi laskiaisen aikaan kermavaahdolla ja mansikkahillolla tuunattuja hotdogeja. Valtakunnalliseen julkisuuteen hän päätyi taannoin Telamiina-hampurilaisellaan.

– Olen huomannut, että suomalaiset tykkäävät maistaa kaikkea erikoista. En minä ihan kaikkia ruokakokeilujani kuitenkaan myyntiin laita. Testaan kaiken ensin itse, Puonti kertoo.