Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Partioleiri Kliffa 2018 täyttää Evon retkeilyalueen tuhansilla partiolaisilla

– Olen harrastanut partiota yli kuusi vuotta. Tämä on suurin leiri, jolla olen ollut, partiolainen Liina Alanko kertoo. 13-vuotiaat Alanko ja Meri Nieminen ovat nauttineet Lammilla, Evon retkeilyalueella järjestettävästä Kliffa 2018 -partioleiristä kovasti.

Molemmat pitävät partiosta siksi, että siinä saa paljon ystäviä ja oppii uutta.

Kliffa 2018 on Pääkaupunkiseudun Partiolaisten piirileiri. Tapahtuma on tuonut Evolle yli viisi ja puoli tuhatta pientä ja hieman isompaa leiriläistä taaperoista 22-vuotiaisiin nuoriin aikuisiin.

Leirin varsinaiset aktiviteetit on jaettu kahdeksaan paikkaan, “laaksoon”, joissa leiriläiset pääsevät oppimaan ja huvittelemaan.

Metsurilaaksossa opetellaan tulentekoa, moottorisahan käyttöä sekä hätämajoituksen ja paarien rakentamista. Sukeltajalaaksossa uidaan, painitaan mudassa ja rakennetaan lauttoja.

Rauhanturvaajalaaksossa edistetään partion päätavoitetta – maailmanrauhaa – tutustumalla uusiin kulttuureihin, vähemmistöihin, moraaliin ja esimerkiksi pakolaiskriisiin.

Oktonauttilaaksossa keskitytään ympäristönsuojeluun. – Kaikille ikäluokille on suunniteltu omaa tekemistä, leirin ohjelmajohtaja Sara Touhonen kertoo. Touhonen ja hänen kollegansa Mimi Rantanen , myös ohjelmajohtaja, aloittivat partioharrastuksen kahdeksanvuotiaina, 15 ja 18 vuotta sitten. Partiossa on sinä aikana muuttunut moni asia.

Suunnistuksessa hyödynnetään GPS:ää, somea käytetään osana pelejä. Yli 15-vuotiaiden partiolaisten toimintaa on kehitetty mielekkäämmäksi.

– Aiemmin vanhemmat partiolaiset lähinnä vain johtivat nuorempien ryhmiä, Rantanen sanoo.

Leirin kumppanina toimivan Linnan Kehityksen toimitusjohtaja Mervi Käki on verrannut yhdeksänpäiväistä Kliffaa kooltaan isoihin festareihin.

Festareilla syntyvän jätteen määrä on puhuttanut viime aikoina. Kuinka jätehuolto on järjestetty monituhatpäisellä Kliffalla? – Jos Kliffa olisi festari, täällä olisi varmaankin aivan hirveän näköistä, Kliffan huoltopäällikkö Niko Rantanen sanoo.

– On meidän onni, että tämä on partioleiri. Kierrätys on partiolaisille ihan itsestäänselvyys. Jos täältä löytyy roska maasta, on hyvin todennäköistä, että se on pudonnut vahingossa taskusta.

Leiriläiset lajittelevat muun muassa bio-, paperi-, kartonki- ja ongelmajätteet. Muovi laitetaan ainakin vielä toistaiseksi energiajätteeseen.

– Päädyimme tähän ratkaisuun yhdessä yhteistyökumppanimme Lammin jätehuollon kanssa, Rantanen sanoo.

Kun 5600 leiriläistä peseytyy saippualla ja shampoolla, syntyy suuria määriä jätevesiä. Sitä syntyy myös tiskin mukana, sillä leirillä ei käytetä kertakäyttöastioita. Leiriläiset siirtyvät ruokailun jälkeen tiskilinjastoihin, joissa he puhdistavat käyttämänsä ruokailuvälineet.

Näitä vesiä ei päästetä hallitsemattomasti järveen tai maastoon, vaan vedet kerätään talteen, saostetaan ja lopulta pumpataan läheiseen kosteikkoon. – Partiossa tehdään kovasti kasvatustyötä ympäristöasioissa. Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa, Rantanen päättää. HäSa