Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kalpalinnan hiihtohissien tarkastus venyi vuosia – yritys reagoi vasta sakkojen jälkeen

Kalpalinnan hiihtokeskus laiminlöi hissien tarkastukset useana vuonna peräkkäin, mutta nyt tarkastukset ovat Etelä-Suomen aluehallintoviraston (avi) mukaan ajan tasalla. – Ne on nyt tarkastettu. Olemme nähneet tarkastusasiakirjat ja asia on siltä osin kunnossa, vahvistaa avin lakimies Anna Tiainen . Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi toukokuussa Kalpalinnan toimitusjohtajan Jarmo Kalpalan 30 päiväsakkoon työturvallisuusrikkomuksesta, minkä lisäksi yritys tuomittiin menettämään valtiolle rikoshyötynä 6 000 euroa.

Syynä oli, että Kalpalinna oli jättänyt tekemättä neljä lakisääteistä hiihtohissien määräaikaistarkastusta vuosina 2014–17. Hiihtohissit tulisi tarkastuttaa vuosittain ulkopuolisella yrityksellä. Virallisia tarkastuksia tekeviä yrityksiä on Suomessa kaksi.

– Tämä lähti liikkeelle meidän valvonnasta. Yritimme tehdä tarkastusta, mutta sitä ei päästy tekemään. Otimme sitten yhteyttä tarkastuksia tekeviin yrityksiin kysyäksemme, milloin ne on Kalpalinnassa viimeksi tehty, Tiainen kertoo.

Kun laiminlyönti paljastui, avi teki Kalpalinnasta rikosilmoituksen.

Tiaisen mukaan tarkastuksista laistanutta yritystä seurataan jatkossa tarkasti.

– Tehokkaammin valvotaan, kun tiedetään, että on tällainen laiminlyöntitausta.

Seuraava lakisääteinen tarkastus Kalpalinnan hiihtohisseihin tulisi tehdä tulevan hiihtokauden aikana.

Hämeen Sanomat ei tavoittanut toimitusjohtaja Jarmo Kalpalaa kommentoimaan asiaa ja hiihtokeskuksen tilannetta.

Kesällä Kalpalinnassa on alamäkipyöräilytoimintaa.

Nykyisin virallisesti Calpis Cross Center -nimellä toimiva Kalpalinna ei ole Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry:n jäsen. Suomen noin 70:stä hiihtokeskuksesta reilut 60 on yhdistyksen jäseniä. Hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtajan Harri Lindforsin mukaan 20 suurinta hiihtokeskusta muodostavat yli 90 prosenttia alan liikevaihdosta.

– Hisseille on määritelty tarkasti, mitä niille kulloinkin on tehtävä. Se, että jokin keskus laiminlyö tarkastuksia, on koko toimialalle kurja juttu. Hiihtokeskusyhdistysten jäsenyritykset eivät saa sitä laiminlyödä, hän sanoo.

– Se ei ole mitenkään yleistä. Pääsääntöisesti hiihtokeskukset hoitavat turvallisuusasiat erittäin hyvin, sekä päivittäiset että vuosittaiset tarkastukset ja huollot. Suomessa ollaan siitä ylpeitä.

Suomessa on paljon hiihtohissejä 1980-luvulta, jolloin keskusten rakennus- ja kasvubuumi oli kuumimmillaan.

– Kun hissit huolletaan, kunnostetaan ja ylläpidetään säännöllisesti, silloin ne ovat todella pitkäaikaisia. Maailmalla on hissejä, jotka ovat museokäytössäkin, toiminnanjohtaja muistuttaa.

Osa hiihtokeskuksista tekee edelleen jatkuvasti investointeja myös uusiin hisseihin. Tämä kehitys painottuu etenkin isoihin lomakeskuksiin.