Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Romutuspalkkio meni budjettiesityksessä romukoppaan – autokaupan porkkanarahaa voi hakea vielä elokuun loppuun asti

Liikenne- ja viestintäministeriön johtaja pitää mahdollisena, että romutuspalkkio otettaisiin tulevaisuudessa uudelleen käyttöön. Perjantai 31. elokuuta on viimeinen päivä, jolloin palkkiota voi hakea.

Vanhojen henkilöautojen romutuksesta maksettava palkkio ei ole valtion talousarvioesityksen perusteella saamassa jatkoa vuonna 2019.

Hallituksen keskiviikkona julkaisemassa budjettiesityksessä palkkiolle ei ole varattu lainkaan rahaa. Tälle vuodelle romutuspalkkiota varten varattiin valtion kassasta 8 miljoonaa euroa. Johtaja Sabina Lindström liikenne- ja viestintäministeriöstä (LVM) kertoo Lännen Medialle, että koko romutuspalkkio on alun perin tarkoitettu kampanjaluontoiseksi. Sitä koskeva laki oli määräaikainen.

– Tarkoitus on ollut saada pieni piristysruiske myyntiin ja samalla autokantaa uusittua, Lindström sanoo.

Valtio on maksanut yksityisasiakkaille 1 000–2 000 euroa romutuspalkkiota romutukseen viedyistä vanhoista autoista, jos niiden tilalle hankitaan uusi vähäpäästöinen henkilöauto.

Valtion osuuden päälle autoala on maksanut vielä 500 euron lisäpalkkion kuluttajalle. Tuen suuruuteen on vaikuttanut se, käykö uusi hankittava auto bensiinillä ja dieselillä vai vaihtoehtoisella käyttövoimalla.

Enimmillään 2 500 euroa on siis voinut saada, jos vanhan, romutetun auton tilalle on ostanut vaikka hybridin tai sähköauton. Viimeinen päivä on perjantai 31. elokuuta

Romutuspalkkiota voi hakea vielä elokuun viimeiseen eli 31. päivään mennessä. Trafin kehityspäällikkö Tuovi Valtonen kertoo, että elokuun 29. päivään mennessä palkkiota on haettu kaikkiaan 6 636 kertaa. Vertailun vuoksi viime vuonna uusia henkilöautoja rekisteröitiin Suomessa runsaat 118 000.

Rahallisesti valtion varoja palkkioon on mennyt toistaiseksi runsaat 7 miljoonaa euroa. Valtonen lisää, että tänään torstaina ja perjantaina autokauppa voi vielä käydä, ja luku voi yhä kasvaa.

Noin 75 prosenttia uusista, hankittavista autoista ovat olleet käyttövoimaltaan vähäpäästöisiä bensiiniautoja. Noin viidennes uusista autoista on Valtosen mukaan muita kuin bensiini- tai diesel-käyttöisiä, eli esimerkiksi hybridejä.

LVM:n Lindström arvioi, että romutuspalkkio on ollut suosittu ja siihen varattu raha arvioitiin oikean suuruiseksi.

– Kaikki, jotka ovat halunneet käyttää tätä etua ja romuttaa vanhan auton, ovat voineet sen tehdä, sanoo Lindström.

Hänen mukaansa romutuspalkkio voidaan kuitenkin ottaa uudelleen käyttöön tulevaisuudessa, jos niin päätetään.

Romutuspalkkio otettiin käyttöön tänä vuonna toista kertaa. Ensimmäisen kerran palkkiota kokeiltiin vuonna 2015.