Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huippusuositut eläinlivet saavat jatkoa – ahman elämää voi nyt seurata suorassa lähetyksessä

Ahman ja mahdollisesti myös muiden suurpetojen elämää voi nyt seurata suorana lähetyksenä.

Ympäristöjärjestö WWF on vienyt videokameran Lieksassa sijaitsevan piilokojun läheisyyteen. – Tavoitteenamme on tehdä erittäin uhanalaista ahmaa tutummaksi ihmisille ja muistuttaa, että yhteiselo niin sen kuin muidenkin suurpetojen kanssa on mahdollista, WWF:n ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen kertoo järjestön tiedotteessa.

Aiemmin nähtyä WWF:n norppaliveä on katsottu miljoonia kertoja. Norppalivessä on seurattu saimaannorppien elämää kotijärvellään.

Norppien lisäksi järjestön Luontoliven välityksellä on tähän mennessä voinut seurata metsäpeuroja ja liito-oravaa.

Elää pohjoisessa ja idässä Uusi livekamera sijaitsee lieksalaisen matkailuyrittäjä Eero Kortelaisen ylläpitämän piilokojun välittömässä läheisyydessä.

Kortelaisen yritys on erikoistunut tarjoamaan ihmisille mahdollisuuksia ahman katseluun ja kuvaamiseen.

WWF:n Tolvasen mukaan kamera sijaitsee poronhoitoalueen eteläpuolella, jossa ahmakanta on tällä vuosituhannella ollut ilahduttavasti lievässä kasvussa ja jossa ahma on ihmiselle varsin näkymätön, harmiton ja tuntematon syrjäseutujen asukas.

Suomen ahmakanta on hyvin pieni, vain noin 220–250 yksilöä. Ahmoja elää harvakseltaan pääasiassa maan pohjois- ja itäosien erämaissa.

Pyynti on lajin ylivoimaisesti suurin uhka. Ahman maine on huono erityisesti poronhoitoalueella sen aiheuttamien porovahinkojen takia.

Suomessa elää ahman lisäksi kolme muuta suurpetolajia: karhu, susi ja ilves.

– Vaikka ahma on tämän tosi-tv:n päätähti, vierailijoilta tuskin vältytään. Sen saimme huomata testivaiheessa karhun nuuskiessa linssiä lähietäisyydeltä. Myös suden näkeminen voi oikein hyvällä tuurilla olla mahdollista, Tolvanen sanoo.