Järjestö vaatii: Ilmiöön liittyvä terminologia ja lainsäädäntö on ajantasaistettava. Kyselyyn vastasi tuhansia yläkoululaisia.
Lasten ja nuorten mielestä kouluissa ei tarjota riittävästi tietoa ja toimintaohjeita seksuaalisesta häirinnästä ja seksuaalissävytteisen kuvamateriaalin jakamisesta digitaalisessa mediassa.
Tämä käy ilmi Pelastakaa lapset -järjestön tiistaina julkaistavasta selvityksessä, jossa kartoitettiin lasten kokemaa seksuaalista häirintää ja siihen liittyvää kiusaamista digitaalisessa mediassa.
Lapset ja nuoret kertovat saaneensa vain vähän tietoa esimerkiksi seksuaaliseen häirintään liittyvästä lainsäädännöstä, sekä siitä miten ja minne mahdollisesta seksuaalisesta häirinnästä voisi ilmoittaa. – Tulokset avaavat tärkeän näkymän lasten ja nuorten arkiseen elämään. Tulokset osoittavat selkeästi, että meille ei synny diginatiiveja vaan lapset ja nuoret tarvitsevat tietoa ja ohjeistusta kuvamateriaalin turvallisesta jakamisesta enemmän kuin koskaan”, sanoo Pelastakaa Lapset ry:n erityisasiantuntija Nina Vaaranen-Valkonen järjestön tiedotteessa.
Selvityksen perusteella tiedotteessa todetaan, että lapsille ja nuorille pitää tarjota lakitietoutta ja digitaitoja seksuaalisen kuvamateriaaliin, sen hallussapitoon, lataamiseen ja luvatta jakamiseen liittyen.
Ilmiöön liittyvä terminologia ja lainsäädäntö on ajantasaistettava ja tarvitsemme lisää monitieteellistä tutkimusta ja ammatillista keskustelua lapsen oikeuksien toteutumisen turvaamisesta digitaalisessa mediassa.
Nyt julkaistavassa laajassa selvityksessä kerrotaan millaisia kokemuksia 12–17-vuotiailla lapsilla on nuorten välisestä seksuaalisesta häirinnästä ja siihen liittyvästä kiusaamisesta digitaalisessa mediassa. Selvitys pohjautuu kyselyyn, jonka Pelastakaa Lapset toteutti helmi-maaliskuussa 2018.
Verkkopohjaiseen kyselylomakkeeseen vastasi yhteensä 3 210 yläkoululaista ja lukiolaista lasta.
Pelastakaa Lapset hyödyntää selvitystä osana YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen ja Euroopan Neuvoston Lanzaroten sopimuksen toteutumisen arviointia Suomessa. Selvityksen tuloksien pohjalta tuotetaan tietoa lasten ja nuorten parissa työskenteleville ammattilaisille, vanhemmille ja lapsille ja nuorille.