Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsin vaalien loppumetreillä yllätyskäänne – tuoreimman kyselyn mukaan demarit vankistaa piikkipaikkaansa

Maltillinen kokoomus ja ruotsidemokraatit ovat menettämässä kannatustaan, selviää Aftonbladetin teettämästä ja tiistaina julkaistusta kannatuskyselystä.

Ruotsin sunnuntaisten valtiopäivävaalien alla on seurattu sosiaalidemokraattien historiallisen pitkää alamäkeä.

Nyt on kuitenkin tapahtunut käänne, sillä demarit ovat onnistuneet vankistamaan kannatustaan hieman, selviää ruotsalaislehti Aftonbladetin kyselytutkimuksessa.

Sosiaalidemokraatteja äänestäisi kyselyn mukaan 24,6 prosenttia. Moderaattien (maltillinen kokoomus) kannatus olisi 19,2 prosenttia ja ruotsidemokraattien 17,3 prosenttia. Seuraavaksi suurimpana vasemmistopuolue yltäisi 9,4 prosentin kannatukseen.

Puolueista maltillinen kokoomus ja ruotsidemokraatit ovat menettäneet kannatustaan. Tosin ruotsidemokraatit ainakin itse muistavat mainita, että heidän kannatuksensa on arvioitu aiemmissa vaaleissa alakanttiin. Porvariallianssi edellä

Aftonbladetin kyselyn mukaan porvariallianssi maltilliset, keskusta, liberaalipuolue ja kristillisdemokraatit yltäisi noin 40 prosenttiin, mikä riittänee vähemmistöhallituksen muodostamiseen. Vasemmistoblokki ympäristöpuolueella vahvistettuna jäisi kyselyn mukaan hieman jälkeen. Vaikka sosiaalidemokraatit näyttää olevan suurin puolue, puheenjohtaja Stefan Löfven ei välttämättä pysy pääministerinä.

Ympäristöpuoluekin joutuu jännittämään neljän prosentin äänikynnyksen ylitystä. Puolueen kannatus on viisi prosenttia. Sen sijaan kristillisdemokraatit on onnistunut nousemaan turvallisen tuntuiseen 6,5 prosenttiin.

Esimerkiksi feministipuolue ei kyselyn mukaan ole lähelläkään valtiopäiville pääsyä. Vielä satojatuhansia epävarmoja

Kyselyn mukaan Ruotsissa on yhä 335 000 epävarmaa äänestäjää, jotka ratkaisevat vaalien voittajan.

Aftonbladet käytti tutkimuksessaan tutkimuslaitos Iniziota. Eri tutkimuslaitosten kannatuskyselyjen tulokset vaihtelevat rajustikin. Esimerkiksi ruotsidemokraattien kannatuksen tuoreet arviot heittelevät 16,3–24,2:n välillä val.digital-sivuston mukaan.

Ruotsin valtiopäivävaalit pidetään sunnuntaina 9. syyskuuta.