Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomenlahdella kelluu massiivinen tehdas – maakaasuputkijono kulkee alukselta nauhana meren pohjaan

Aluksella on töissä 400 työntekijää; työtä tehdään vuorokauden ympäri.

Massiivinen putkenlaskualus Solitaire aloitti keskiviikkona työt Suomenlahdella Porkkalanniemen edustalla. Solitaire rakentaa vuorokaudet ympäri Nord Stream 2 -maakaasuputkea Venäjältä Saksaan. Nord Stream 2:n sidosryhmäsuhdepäällikön Minna Sundelinin mukaan kaasuputkilinja on valmis vuoden 2019 lopulla, jos kaikki menee hyvin.

– Putki valmistuu kolmen kilometrin vuorokausivauhdilla.

Hänen mukaansa Solitaire on kelluva tehdas, jossa tehdään raakaa työtä. Alus on merellä koko sen ajan, kun putkea rakennetaan. Putkilinjajono nauhana meren pohjaan

Pienemmät laivat kuljettavat jatkuvalla syötöllä betonipäällysteisiä teräsputkia Solitairelle. Suuri osa putkista tuodaan alukselle Kotkasta.

– Putket liitetään aluksen kokoonpanolinjalla ja saumataan hitsaamalla ne yhteen. Putkilinjajono kulkee nauhana meren pohjaan.

Sundelinin mukaan rakentamisessa otetaan huomioon ympäristövaatimukset. Muun muassa hylkeiden pesintää ei häiritä, joten töitä ei tehdä Suomenlahdella silloin, kun meri on jäässä. Työtä myös suomalaisille

Alukselle mahtuu 420 henkilöä asumaan. Heistä noin 300 on töissä vuorokauden ympäri.

– Työtekijät ovat eri puolilta maailmaa. En tiedä, että kukaan heistä olisi suomalainen.

Työntekijöiden rekrytoinnin on hoitanut putkilinjan asentamisesta vastaava hollantilainen yritys.

Kaasuputken rakentaminen tuo kuitenkin työtä myös suomalaisille. Sundelinin mukaan hanke työllistää yhteensä noin 500 työntekijää muun muassa Kotkassa ja Hangon Koverharissa.

– Kaasuputki ei sinänsä tuo Suomelle rahaa, koska Suomen talousvyöhykkeellä eli kansainvälisellä vesialueella olevasta putkesta ei voi kansainvälisten sopimusten mukaisesti periä vuokraa.

Nord Stream 2:n rakentaminen ei ole aiheuttanut sellaista ympäristökritiikkiä kuin Nord Stream ykkönen. Sundelinin mukaan ensimmäisen putkilinjan ympäristövaikutuksia on tarkkailtu kuuden vuoden ajan.

– Sen vaikutukset ovat olleet vähäisiä. Ympäristölle ei ole aiheutunut vahinkoa. Ukraina jää tappiolle Tampereen yliopiston kansainvälisen politiikan professori Pami Aalto toteaa, ettei Nord Stream -putkilinja juuri kasvata energiamarkkinoita.

Moni maa tulee sen sijaan menettämään ainakin transit-tuloja.

– Muun muassa Ukraina jää häviäjien puolelle. Sen kaasuntoimitusten volyymi tulee laskemaan.

Hänen mukaansa Suomi ei juuri tule hyötymään uudesta maakaasuputkesta. Kaasu menee pääasiassa Saksan ja muun Keski-Euroopan markkinoille.

– Hassuja tilanteita voi syntyä, kun Venäjän kaasua voi joissain tapauksissa tulla Saksan kautta Suomeen, jos rakennetaan BalticConnector-putki Viron ja Suomen välille ja Baltian ja Saksan markkinat kytkeytyvät. Kaasuputki on iso investointi

Kaasuputken rahoituskustannukset ovat 9,5 miljardia euroa.

Aalto toteaa, että putki kiinnostaa monia maita.

– Rahoittajien joukossa on muun muassa 20 kansainvälistä pankkia, joten kaasuputkesta ovat muutkin kuin venäläiset kiinnostuneita. Pankkien intresseissä on, että ne saavat lainansa takaisin putkiyhtiöiltä.

On puhuttu, että kaasuputki olisi turvallisuusriski, mutta Aallon mukaan ainakaan sotilaallista riskiä putkesta ei ole. Hän toteaa, että keskustelu uhasta on tarkoitushakuista.

– Jotkut luulevat, että putkistossa on tarkkailuvälineistöä, mutta maalta, mereltä ja avaruudesta meitä tarkkaillaan aivan tarpeeksi. Ei siinä meren pohjassa olevaa putkea tarvita.