Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ulkoministeri Soini: Suomen ja Ruotsin suhteiden kehittäminen jatkuu vaalien jälkeenkin

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) ei odota Ruotsin vaalituloksesta muutoksia maan ulkopolitiikkaan. Soini odottaa Suomen ja Ruotsin kahdenvälisten suhteiden kehittämisen ja tiivistämisen jatkuvan hallitusratkaisusta riippumatta. Se on Soinin mukaan molempien maiden strateginen etu ja hyvä asia, koska se tuo vakautta ja ennakoitavuutta.

Ruotsin hallitusneuvotteluista Soini uumoilee vaikeita ja kuvaa tilannetta termillä “täysjumi”. Hänen mukaansa edistystä ei tapahdu, jos kaikki puolueet pysyvät vaaleja edeltäneissä poteroissaan, vaan kompromisseja on tehtävä.

– Tässä tarvitaan nyt jonkin näköistä temputusta, Soini kuvailee.

– Sellaista se politiikka on, että ensiksi käydään vaalit ja sitten sen tuloksen kanssa on elettävä – eikä omien haavekuvien kanssa.

Ulkoministerin mukaan on mielenkiintoista nähdä, onko Ruotsin politiikan blokkiraja nyt ylitettävissä. Rajan ylittäminen kun on myös riski sen tekevälle puolueelle, Soini pohtii. Hänen mukaansa puolueiden intressi saada maalle uusi hallitus on varmasti kova.

– Ei sekään tietysti mahdotonta ole, että uudet vaalitkin jollain aikavälillä tulevat, Soini sanoo.

Ruotsidemokraattien eristämisen politiikan teosta Soini uskoo olevan entistä vaikeampaa.

Soini pitää yli 84:n noussutta äänestysprosenttia hienona.

– Voi kun sen saisi Suomeen.

Korjattu aiempaa uutista: poistettu maininta äänestysvilkkauden laskemisesta (alustavan tuloksen mukaan äänestysprosentti nousi).