Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Skripalien murhayrityksestä epäilty venäläiskaksikko kävi tämän tästä Sveitsissä

Venäläiskaksikko kävi Genevessä useita kertoja Salisburyn myrkytystä edeltävinä kuukausina. Kiinnostus saattoi liittyä Spiezin laboratorioon

Entisen venäläisagentin Sergei Skripalin ja tämän Julia -tyttären murhayrityksestä epäillyt kaksi venäläismiestä väittävät olleensa Salisburyn kaupungissa turisteina. Venäjän valtiollisen RT-televisiokanavan haastattelussa Aleksandr Petrovin ja Ruslan Boshirovin nimellä esiintyneet nelikymppiset miehet sanoivat halunneensa nähdä ystäviensä kehotuksesta Salisburyn katedraalin, joka on kuuluisa “ei vain Euroopassa vaan koko maailmassa”.

Salisburyn katedraalissa on 123-metrinen torni ja maailman vanhin, vielä toiminnassa oleva kello, miehet selittivät haastattelussa. Tornin korkeus ja kello löytyvät Wikipedian Salisburyn katedraalista kertovan sivun toisesta kappaleesta.

Britannian mukaan miehet ovat Venäjän sotilastiedustelun, GRU:n agentteja, ja ilmoitetut nimet saattavat olla tekaistuja.

Katukamerakuvien mukaan murhayrityspäivänä miehet olivat lähellä Skripalien asuntoa. He lensivät Lontoosta Moskovaan vielä samana päivänä. Geneve kiinnosti kovasti

Jos miehet olivat turisteja, niin Salisburyakin enemmän heitä kiinnosti Sveitsi ja erityisesti Geneven kaupunki.

Sveitsiläislehti Tages-Anzeiger kertoo, että miehet sukkuloivat viime vuoden marraskuun ja tämän vuoden helmikuun välillä yhdeksän kertaa Moskovan ja Geneven välillä.

He viipyivät väliin pitempiäkin aikoja Genevessä, esimerkiksi helmikuussa kymmenen päivää. Skripalit yritettiin murhata maaliskuun alussa.

Tages-Anzeiger arvelee, että miesten toimeliaisuus liittyi Spiez-laboratorioon, joka sijaitsee Bernin lähellä. Laboratoriossa on analysoitu Syyriassa ja Salisburyssa käytettyjä hermomyrkkyjä. Lavrovin väärä väite Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov yritti häivyttää Venäjän osuutta murhayritykseen väittämällä huhtikuussa, että Spiezin laboratoriossa Salisburyn myrkyksi oli vahvistunut joku muu kuin novitshok.

Lavrovin väite ei pitänyt paikkaansa. Mainittu hermomyrkky on Neuvostoliitossa kehitetty, eikä sitä ole juuri tavattu Venäjän ulkopuolella.

Spiezin tiedostoihin on tehty ainakin yksi venäläinen hakkerointiyritys.

Tages-Anzeiger ja hollantilainen NRC Handelsblad ovat selvitelleet kahden muun venäläisagentin liikkeitä. Miehet pidätettiin keväällä lyhyeksi aikaa Hollannin Haagissa. Heillä oli aikomus jatkaa matkaa kohti Spiezin laboratoriota.