Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Osuuspankkien lahjoitus tähtää Hamkin vaihto-opiskelun lisäämiseen

Etelä-Hämeen ja Janakkalan Osuuspankit tukevat Hämeen ammattikorkeakoulun (Hamk) kansainvälistymistä.

Pankit lahjoittavat Hamkin varainkeruuseen yhteensä 32 000 euroa, jonka ne toivovat käytettävän ulkomaille suuntautuvan vaihto-opiskelun lisäämiseen. – Paikalliset yritykset ovat vahvasti kotimarkkinayrityksiä. Seutu kaipaa kipeästi kansainvälistymistä, jonka vauhdittamisessa alueellamme ammattiin valmistuvat nuoret ovat suuri mahdollisuus, perustelee Etelä-Hämeen Osuuspankin toimitusjohtaja Mika Helin . Janakkalan Osuuspankin toimitusjohtaja Mikko Suutari taas näkee, että kokemuksen kartuttaminen ulkomailla myös antaa nuorille eväitä työskennellä esimerkiksi täkäläisissä yrityksissä, joissa on kansainvälisiä työntekijöitä.

Helin uskoo, että vähitellen kansainvälisyydestä tulee normaalia arkea.

– Kansainvälistyminen on läpielämisen kysymys. Haluamme kannustaa opiskelijoita lähtemään vähintään lukukauden mittaiseen vaihtoon. Sen kokemuksen jälkeen ei ole maiden välisiä rajoja, on vain ihmisiä, hän toteaa.

Hamkin rehtori Pertti Puusaari kertoo, että jo nyt kaikilla ammattikorkeakoulun opiskelijoilla on mahdollisuus lähteä kansainväliseen vaihtoon. Hamk on solminut vaihtosopimukset noin 150 oppilaitoksen ulkomaisen oppilaitoksen kanssa. Jokainen vaihtoon lähtijä saa myös stipendin, joka kattaa kustannuksia.

– Osa oppilaista kaipaa edelleen kannustusta tehdäkseen ratkaisun lähteä vaihtoon, Puusaari myöntää.

Nykyisellään noin 15 prosenttia Hamkin nuoriso-opiskelijoista käy opintojensa aikana vaihdossa.

Lähdön esteenä voi olla pelko oman kielitaidon riittävyydestä tai vieraassa maassa selviytymisessä. Myös pelko seurustelu- tai työsuhteen katkeamisesta saattaa olla epäröinnin taustalla.

Ammattikorkeakouluilla on parhaillaan menossa varainhankintakierros. Vuoden 2018 loppuun mennessä tehdyistä lahjoituksista valtio maksaa kouluille vastinrahaa.

– Meidän kohdallamme varainkeruu alkoi vuoden alussa, kun saimme Teknologiateollisuudelta 400 000 euron lahjoituksen tekniikan ja liikenteen aloille. Osuuspankkien lisäksi meillä on ollut useita muitakin lupaavia yrityskontakteja, rehtori Puusaari kertoo. Etelä-Hämeen Osuuspankin toimitusjohtaja Mika Helin toivoo, että pankkien esimerkki kannustaa myös muita yrityksiä yhteisen hyvän ja paikallisen elinvoiman lisäämiseen. HäSa