Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Filippiineillä yritettiin etsiä eloonjääneitä maanvyörymien jäljiltä

Supertaifuuni oli yksi kymmenestä voimakkaimmasta myrskystä, jotka ovat iskeneet Kaakkois-Kiinaan.

Toivo eloonjääneiden löytymisestä maanvyörymien alta alkoi vähitellen haihtua Filippiineillä maanantaina.

Supertaifuuni Mangkhut oli iskenyt maahan pari päivää aiemmin ja sai rankkasateillaan aikaan kymmeniä maanvyörymiä. Ainakin 54 ihmistä on kuollut.

Mangkhut vaikutti arviolta viiden miljoonan ihmisen elämään Filippiineillä. Noin 150 000 ihmistä joutui evakuointikeskuksiin, kun myrsky iski yli 205 kilometrin tuntivauhdin tuulilla.

Taifuuni tuhosi riisi- ja maissisatoja arviolta 150 miljoonan euron arvosta. Laiton kaivostoiminta nousi esiin

Ucabin kylässä Cordilleran alueella maan pohjoisosassa pystyttiin pelastamaan maanvyörymän alta vain kolme ihmistä. 55 ihmistä on kateissa, heistä kuusi on lapsia.

Moni kadonneista oli ollut parakissa, joka oli lähellä laittomasti toimivaa kaivosta. Filippiinien kaivoskamari oli toistuvasti vaatinut, että kaivostoiminta alueella lopetettaisiin maanvyörymien uhkan vuoksi. Filippiinien hallinnossa osa on sitä mieltä, että laittomat kaivokset pahentavat maanvyörymiä. Presidentti Rodrigo Duterte toisti maanantaina halunsa “lopettaa kaivokset”. Ympäristöministeri Roy Cimatu määräsi aiemmin kaikki pienet kaivokset suljettaviksi Cordilleran alueella, jossa maanvyörymät tappoivat 24 ihmistä.

Kaivostoiminta on ollut monesti kiistanalaista Filippiineillä. Syynä on ollut ympäristöseikkojen laiminlyönti.

Filippiinien hallinto arvioi, että 60–70 prosenttia pienistä kaivosyhtiöistä toimii laittomasti. Filippiineillä etsitään kultaa, hopeaa ja kromiittia.

Kaivostoiminta on vain vajaa prosentti maan BKT:sta. Yksi voimakkaimmista myrskyistä

Hongkongissa ja Etelä-Kiinassa siivottiin supertaifuunin jättämiä jälkiä. Osa Hongkongista ja Macaosta kärsi tulvista. Guangdongissa, Kiinan runsasväkisimmässä provinssissa, neljä oli kuollut myrskyssä.

Viereisessä Guangxin provinssissa varoitettiin, että 38 jokea voi tulvia.

Kiinan meterologisen hallinnon mukaan Mangkhut oli yksi kymmenestä voimakkaimmasta myrskystä, jotka ovat iskeneet Kaakkois-Kiinaan sitten vuoden 1949. Tuolloin alkavat tilastot.