Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Niinistö kummastelee Mykkäsen kaksoiskansalaislinjaa – ehdottaa Rajavartiolaitoksen siirtoa puolustusministeriön alle

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) ehdottaa pohdintaa Rajavartiolaitoksen siirtämisestä puolustusministeriön alaisuuteen seuraavissa hallitusneuvotteluissa. Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) ei vie eteenpäin kaksoiskansalaisuuden Rajavartiolaitoksessa kieltävää lakia. Se vaarantaa Niinistön mukaan kansallista turvallisuutta.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) ihmettelee hallituskumppani kokoomuksen linjanmuutosta kaksoiskansalaisuusasiassa. Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) kertoi Ylelle keskiviikkona, ettei aio viedä kaksoiskansalaisuuden Rajavartiolaitoksessa kieltävää lakia eteenpäin.

– Pidän päätöstä kansallisen turvallisuuden kannalta huonona, Niinistö toteaa Lännen Medialle.

Rajavartiolaitos on sisäministeriön alaisuudessa, Puolustusvoimat taas puolustusministeriön.

Niinistö sanoo tietävänsä, että Rajavartiolaitoksen sisällä on eriävää mielipidettä Mykkäsen näkemyksen kanssa. Puolustusministeri esittää rajua ratkaisua puolustuskyvyn takaamiseksi.

– Seuraavissa hallitusneuvotteluissa voitaisiin pohtia Rajavartiolaitoksen siirtämistä puolustusministeriön alaisuuteen, kun sisäministeriössä ei ymmärretä kansallista turvallisuutta.

Niinistön mukaan kokoomuksen kaksoiskansalaisuuslinja on muuttunut sitten Paula Risikon (kok.) sisäministerikauden.

– Tämä on ministeri Mykkäsen ja hänen esikuntansa henkilökohtaista pohdintaa, Niinistö sanoo.

Puolustusministerin mukaan Mykkäsen päätös on poliittista peliä ja vaikuttaa hallituskumppanien yhteistyöhön jatkossa. Kaksoiskansalaislinjaus ei tullut täysin yllätyksenä.

– Matkan varrella ministeri Mykkäseltä on ollut asiassa hapuilua ja epävarmuutta.

Puolustusministeri Jussi Niinistön mukaan lähtökohtana pitää olla, että kansallisesta turvallisuudesta vastaavissa työtehtävissä työskentelevät Suomen kansalaiset.

Silloin he tai heidän perheensä eivät ole vaarassa joutua kotimaansa painostuksen tai uhkailun alaisiksi. Tällä Niinistö viittaa epädemokraattisesti toimiviin valtioihin.

– Ministeri Mykkänen perustelee turvallisuusselvitysten riittävän, mutta sellaisia ei saa maista, jotka eivät ole demokraattisia oikeusvaltioita.

Niinistö ei avaa tarkemmin, tarkoittaako hän esimerkiksi Venäjää maalla, joka ei ole demokraattinen oikeusvaltio.

Mykkäsen mainitsemia ruotsinsuomalaisia ei ole Niinistön mukaan pidetty turvallisuusongelmana.

Lakiin tulisi mahdollisuus poiketa kaksoiskansalaisuussännöstä tapauskohtaisesti.

Sisäministeri Mykkänen kommentoi asiaa sisäministeriön blogissaan torstaina. Hän korostaa, että sisäministeriöllä ja puolustusministeriöllä on yhteinen tavoite ehkäistä vakavia turvallisuusriskejä.

– Sisäministeriössä olemme päätyneet siihen, että Rajavartiolaitoksen hallinnoiman Raja- ja merivartiokoulun sekä Rajavartiolaitoksen omien virkojen nimitysten valmistelussa tavoite on saavutettavissa turvallisuusselvitysten tehostetulla käytöllä karsintavaiheessa. Valtion virkamieslakiin ja turvallisuusselvityslakiin 1.1.2018 voimaan tulleet muutokset antavat tähän aiempaa paremmat edellytykset. – Puolustusministeriö on jatkanut valmistelua siltä pohjalta, että säädettäisiin kaksoiskansalaisten virkakielto yhdistettynä erivapausmenettelyyn. Totesimme jo kesäkuussa palaverissa seurantaministerieni Jussi Niinistön ja Anne Bernerin kanssa, että valmistelu jatkuu tältä osin eri tavalla. Silloin kävimme läpi myös molempien ministeriöiden syyt tarkemmin, kaikkia näitä perusteluja ei voida käsitellä julkisesti, Mykkänen kirjoittaa.

Mykkäsen mukaan ero toimintamalleissa ei ole dramaattinen.

– Kaksoiskansalaisuus on oleellinen tekijä, joka otetaan huomioon turvallisuusselvityksessä ja jonka ilmoittamatta jättäminen voi olla irtisanomisperuste. Toisaalta kaksoiskansalaisten virkakieltoon kaavailtaisiin erivapausmenettelyä. Suurimmalla osalla suomalaisista kaksoiskansalaisista olisi varmaankin mahdollisuus päästä seulan läpi kummassakin menettelyssä. Oletuksemme on, että tässä tapauksessa puolustusministeriön virkakieltomalli koskee kaikkia sotatieteiden korkeakoulututkintoon Maanpuolustuskorkeakouluun valittavia. Näin ollen myös Rajavartiolaitoksen upseerivirkoihin pätevöityvät kulkisivat jatkossa tätä reittiä, Mykkänen toteaa blogissaan. LM-HäSa