Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kommentti: Kaataako sdp:n tuki tiedustelulakien kiireellisyydelle sote-uudistuksen?

Sdp:n ei tarvinnut käydä kauppaa muiden puolueiden kanssa, jos se torppasi näin sote-uudistuksen, kirjoittaa toimittaja Aki Taponen.

Suurin oppositiopuolue sdp ilmoitti torstaina eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen hyväksyvänsä tiedustelulakien kiireellisen käsittelyn. Se sai kantaansa panttaavat perussuomalaiset epäilemään, että sdp olisi saatu kiireellisyyden taakse poliittisella kaupankäynnillä. Vielä elokuussa eduskuntaryhmän kesäkokouksen yhteydessä Tampereella sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne suhtautui kiirehtimiseen varauksellisesti. Hän sanoi, että mitä lähemmäksi tullaan vaalikauden loppua, sitä pienemmäksi käy lakien kiireellisen käsittelyn vaikutus lakien voimaantuloon.

Rinne peräsi Tampereella myös ihmisille parempaa oikeutta saada jälkikäteen tietää, ovatko he olleet tiedustelun kohteina.

Torstaina Rinne ilmoitti vakuuttuneen oloisena, että tiedustelulait voidaan saada sdp:n tavoitteiden mukaisiksi eikä sen takia ole estettä lakien kiireelliselle käsittelylle. Muutoksista on saatu yhteisymmärrys tiedustelulakien parlamentaarisessa seurantaryhmässä ja pääsäännöksi tulee, että tiedustelusta on kerrottava jälkikäteen sen kohteelle.

Kysyin Rinteeltä tuoreeltaan, miten tiedustelulakien kiireellinen käsittely vaikuttaa sote-uudistuksen aikatauluun. Rinne sanoi, ettei hän osaa siihen vastata.

– Jos kiireellisyys menee läpi, perustuslakivaliokunta tulee käsittelemään samaan aikaan siviili- ja sotilastiedustelulakien kanssa sote-lakikokonaisuutta. Kyllä siellä vipinää riittää, hän sanoi.

Sote-uudistuksen käsitttely sosiaali- ja terveysvaliokunnassa on jälleen venynyt. Sote-uudistuksen mietintöluonnokset eivät valmistuneet sieltä perustuslakivaliokunnan tarkistettavaksi tavoitteeksi asetetussa ajassa syyskuun loppuun mennessä.

Jos eduskunta päättää ensi viikolla tehdä tiedustelulakien vaatiman perustuslain muutoksen kiireellisenä, se lienee viesti myös perustuslakivaliokunnalle asioiden tärkeysjärjestyksestä.

Sillä perusteella perustuslakivaliokunnan pitäisi asettaa siviili- ja sotilastiedustelulakien käsittely sote-uudistuksen edelle. Silloin sote-uudistus voi kaatua aikatauluongelmiin.

Siten sdp:n asettumisella tiedustelulakien kiireellisen käsittelyn taakse ei olisi kysymys poliittisesta kaupankäynnistä jonkin toisen puolueen kanssa. Sdp olisi ilman muiden puolueiden apua itse koplannut tiedustelulait ja sote-uudistuksen kaataakseen sote-uudistuksen.

aki.taponen@lannenmedia.fi

Kirjoittaja on Lännen Median toimittaja