Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mika Walkamo mielipidekirjoituksessaan: "Lupaan kääriä hihat Hämeenlinnan matkailun puolesta"

Juhlapuheissa lausutaan kauniita sanoja matkailun merkityksestä, haaveillaan ruusuisesta tulevaisuudesta ja vannotaan huomenna kaiken olevan toisin.

Matkailueuro ei kuitenkaan valu itsestään Hämeenlinnaan – siihen tarvitaan työtä ja ennen kaikkea yhteistyötä.

Hämeenlinna – ihan lähellä – on kivasti keksitty slogan, mutta onko matkailu oikeasti vetovoimatekijämme?

Hämeenlinnassa on kokoonsa nähden ylivertainen määrä paikkoja ja tapahtumia. Niitä edelleen kehittämällä ja uusia luomalla voimme nostaa Hämeenlinnan Suomen matkailukohteiden terävimpään kärkeen.

Yrittäjät ja yritykset ovat avainasemassa rohkeiden päänavausten sekä investointien tekijöinä. Samalla kaupunki viranhaltijoineen on hankkeiden kokoava voima ja mahdollistaja.

Kaupunkia voi ja pitääkin kritisoida, mutta jos me emme saa tänne uusia turistivirtoja, syy on meidän, ei kaupungin.

Vetovoima lähtee meistä itsestämme. Myönteinen ilmapiiri vie meitä yhdessä eteenpäin.

Olen luonnollisesti jo työni puolesta matkailun puolestapuhuja ja näen matkailun kehittämisessä valtavasti potentiaalia. Matkailutoimialat muodostavat noin 2,5 prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta.

Euroksi muutettuna kyse on hieman vajaasta 15 miljardista, mikä on noin puolitoista kertaa enemmän kuin mitä koko elintarviketeollisuus saa aikaiseksi.

Merkittävää on, että seuraavien seitsemän vuoden aikana matkailualan odotetaan kasvavan lähes miljardi euroa vuodessa. Maailmanlaajuisesti matkailu kasvaa toimialana noin viiden prosentin vuosivauhtia.

Hämeenlinnalla olisi kaikki edellytykset ottaa osansa tästä positiivisesta kehityksestä. Tällöin eivät kuitenkaan puheet riitä, tarvitsemme tekoja.

Matkailuelinkeinolle on tärkeätä, että vieraat ja turistit jäävät kaupunkiin yöksi.

Aulanko on kääntämätön kortti Hämeenlinnan kehityksessä. Nuuksio on henkireikä monelle pääkaupunkiseutulaiselle. Nykyiseen asemaan Nuuksion kansallispuisto ei ole noussut sattumalta vaan panostusten kautta. Voisimmeko me tehdä saman Aulangolle?

Entä Ahveniston moottorirata, joka kirvoittaa jatkuvasti kitkeriä mielipiteitä. Radassa on paljon potentiaalia, mitä emme ole katsoneet matkailun näkökulmasta loppuun.

Mitäpä jos Ahvenistolla kilpailtaisiinkin pääasiassa sähköautoilla? Miten se muuttaisi kuvaa Hämeenlinnasta ja hämeenlinnalaisuudesta. Miten se muuttaisi ympäristön suhtautumista rata-alueeseen?

On hyvä muistaa, että moottorirata toimii sinnikkäiden talkoomiesten ja naisten ansiosta yhtenä ensilumen hiihtopaikoista Etelä-Suomessa. Ja Vanhan linnan alue on ollut jo aivan liian pitkään heikosti hoidettu, siinä on potentiaalia vaikka mihin.

Jääkiekko on osa Hämeenlinnan sykkivää sydäntä. Tarvitsemme kaupungin keskustaan monitoimiareenan, joka toimii myös kiekkopyhättönä. Nykyinen halli tulee tiensä päähän lähivuosina.

Erilaisten suurten tapahtumien tarjonta tulee vain kasvamaan, kun yhä useampi ikäluokka osallistuu niihin kuluttajina. Tässä kilpailussa sopivan kokoinen ja teknisesti oikein mietitty monitoimiareena voisi menestyä erinomaisesti.

Olemme kivenheiton päässä maamme isoimmista keskuksista. Kantolan tapahtumapuisto on esimerkillisesti osoittanut vuosi toisensa jälkeen kuinka massat löytävät kaupunkiimme. Tuotteen pitää olla uskottava, houkutteleva ja hyvin markkinoitu.

Entäpä golf? Meillä on kaupungissa mahdollisuus tarjota sekä kotimaisille, että ulkomaisille vierailijoille poikkeukselliset puitteet. Yhä useammin matkailija haluaa yhdistelmän erilaisia elämyksiä. Mukana täytyy olla aina jotain itselleen tuttua ja jotain uutta.

Golf on tässä hyvä ankkurituote. Sen kyljessä on helppo markkinoida Iittalan lasimuseon ja Evon kaltaisia lähialueen timantteja. Yhteistyö on tärkeää.

Matkustan itse työni vuoksi paljon. Saan nähdä alueita, joiden matkailu kehittyy nopeasti ja viisaasti. Näillä alueilla on yksi yhteinen piirre – alueiden ihmiset antavat uusille hankkeille tuen ja mahdollisuuden osoittaa kannattavuutensa. Ehkä juuri siksi ne menestyvät.

Yhteisellä päämäärällä ja yhteisvoimin mekin pystymme.

Minä käärin hihat ja lupaan tehdä omalta osaltani kaikkeni.

Mika Walkamo

yrittäjä

Vanajanlinna Group

hallituksen puheenjohtaja