Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elinikäiseen oppimiseen käytettiin Suomessa viime vuonna 18,9 miljardia

Sitran mukaan Suomen koulutusinvestoinnit ovat kansainvälisessä vertailussa suurimpien joukossa, samoin niiden julkinen rahoitusosuus.

Elinikäiseen oppimiseen käytettiin viime vuonna Suomessa yhteensä 18,9 miljardia euroa. Valtion ja kuntien osuus kokonaissummasta oli 80 prosenttia eli 15,5 miljardia euroa. Yksityisen sektorin osuus oli puolestaan 3,4 miljardia euroa. Tiedot käyvät ilmi Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran selvityksestä.

Sitran mukaan Suomen koulutusinvestoinnit ovat kansainvälisessä vertailussa suurimpien joukossa, samoin niiden julkinen rahoitusosuus. Varoista 16,6 miljardia käytettiin koulutukseen ja 2,3 miljardia euroa oppijoiden toimeentulon tukemiseen.

Valtioneuvostossa koulutuksen rahoittaminen jakautuu neljään eri ministeriöön. Opetus- ja kulttuuriministeriö kanavoi rahoitusta korkeakouluille, toisen asteen koulutukseen ja aikuiskoulutukseen. “Tarve uusien taitojen oppimiselle korostuu”

Vastaavasti valtiovarainministeriö rahoittaa perusopetusta osana kunnille myönnettävää peruspalveluiden valtionosuutta. Myös työ- ja elinkeinoministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön budjetteihin sisältyy koulutusrahoitusta. – Jatkossa tarve uusien tietojen ja taitojen oppimiselle korostuu myös työuran aikana, sillä tekoäly ja digitalisaatio muuttavat vahvasti niin työn sisältöjä kuin tekemisen tapoja, toteaa Sitran Osaamisen aika-projektin johtaja Helena Mustikainen tiedotteessa.

Yritysten koulutusinvestoinnit olivat arvion mukaan viime vuonna noin miljardi euroa. Sitran mukaan summa on kuitenkin todennäköisesti tätä suurempi.

Selvityksen mukaan työuran aikaiseen oppimiseen käytetään noin kolminkertainen määrä varoja verrattuna lasten ja nuorten koulutukseen. Työura on usein pituudeltaan kaksinkertainen verrattuna koulutusjärjestelmän täyteen opiskeluaikaan.