Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viron suurlähettilään tehtävästä eronnut amerikkalaisdiplomaatti avautui ratkaisunsa syistä: "En enää voinut tukea Trumpin politiikkaa"

Yhdysvaltain Viron-suurlähettilään tehtävästä heinäkuussa eronnut James D. Melville Jr. päätyi ratkaisuunsa, koska turhautui presidentti Donald Trumpin tyyliin kritisoida ja vähätellä Yhdysvaltain liittolaisia. Melville on taustoittanut päätöstään Washington Postissa julkaistussa mielipidekirjoituksessa.

Melville kertoo kirjoituksessaan, että diplomaateilla on armeijan palveluksessa olevien tavoin velvollisuus noudattaa vaaleilla valittujen poliittisten johtajien ohjeita ja ajaa heidän linjaansa.

– Jos ei pysty tekemään niin, on kunniallista ja oikein erota. Minä tein niin heinäkuussa, kun erosin Yhdysvaltain Viron-suurlähettilään virasta. Nyt kun tällä viikolla olen virallisesti lopettanut ulkomaanedustuksessa työskentelyn 33 vuoden jälkeen, voin selittää täydemmin, miksi tein niin, Melville kirjoittaa.

Melville kertoo käyttäneensä valtavasti aikaa ja energiaa yrittäessään vakuuttaa uuden hallinnon virkamiehiä Nato-liittouman tärkeydestä ja siitä, kuinka huonon signaalin Naton vähättely antaa Viron kaltaisille liittolaismaille. Hän kuitenkin sanoo, että lopulta diplomaattien tehtävänä ei ole määrätä ulkopolitiikan linjaa vaan toteuttaa poliittisen johdon päätöksiä.

– Tänä keväänä saavutin pisteen, jossa en enää voinut tukea presidentti Trumpin politiikkaa ja retoriikkaa liittyen Natoon, eurooppalaisiin liittolaisiimme ja Venäjään, Melville kertoo.

– En pidä lainkaan kauppapolitiikasta, jota Yhdysvallat ajaa. Uskon myös, että on historiallinen virhe lämmittää välejä Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin.

Yhdessä vahvempia

Melvillen mielestä Yhdysvaltain intressissä olisi puolustaa toisen maailmansodan jälkeen rakennettua sääntöpohjaista maailmanjärjestystä. Hänen mukaansa ilman yhteistyötä maailma ja myös Yhdysvallat olisi nyt rauhattomampi ja vähemmän vauras.

– Ystävämme ja liittolaisemme ympäri maailman katsovat Yhdysvaltoihin odottaen johtajuutta, kun me selvitämme yhdessä maailman haasteita. Siitä ei pitäisi olla epäilystäkään, että olemme tehokkaampia ja vahvempia, kun työskentelemme yhdessä liittolaistemme kanssa. Ylimielisyys ei sovi meille. “Amerikka ensin” on humpuukia.

Melvillen mielestä autoritäärinen Venäjä on uhka sääntöpohjaiselle maailmalle ja Yhdysvalloille.

– Trumpin tapa vähätellä liittolaisiamme ja heidän johtajiaan ja ylistää Putinia ja muita yksinvaltiaita ei ole mitään johtamista. Sen takia jouduin kestämättömään asemaan Tallinnassa aina kun minua pyydettiin selittämään aikomuksiamme.

Melville kertoo myös näkemyksekseen, että jos joku työskentelee hallinnossa eikä pysty tukemaan Yhdysvaltain politiikkaa, ainoa oikea ratkaisu on erota. Häneltä ei heru ymmärrystä esimerkiksi sille hallinnon edustajalle, joka kertoi nimettömässä kirjoituksessa New York Timesissa toimivansa Trumpin selän takana vastoin tämän käskyjä.

– Sellainen on kunniatonta ja vaikuttaa pelkuruudelta.

https://www.washingtonpost.com/opinions/i-stepped-down-as-us-ambassador-to-estonia-heres-why/2018/10/03/f579c7a4-c5c4-11e8-9b1c-a90f1daae309_story.html?utm_term=.46b35f2a7b0d