Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tullikorotukset lisänneet epävarmuutta maailmantalouden kehityksestä - Suomen Pankin Rehn: EU:n yhteinen kauppapolitiikka tarjoaa tukevan selkänojan

EU:n yhteinen kauppapolitiikka tarjoaa kiristyneessä tilanteessa tukevan selkänojan viennistä riippuvaiselle Suomelle, sanoo Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn.

Protektionismin lisääntyminen varjostaa kansainvälistä kauppaa. Tullien korotukset erityisesti Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä ovat lisänneet epävarmuutta maailmantalouden kehityksestä.

Kiinan talouskasvu on hidastumassa ja näkymät ovat muuttuneet aikaisempaa epävarmemmiksi maan velkataakan kasvaessa ja kauppapoliittisten ongelmien kärjistyessä Yhdysvaltojen kanssa.

Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitos Bofit arvioi kevään ennusteen tapaan Kiinan kasvun olevan edelleen vahvaa, vaikka se hidastuu 5 prosentin paikkeille vuonna 2020. Bofitin mukaan Kiinalla on resursseja hoitaa monenlaisia ongelmia, mutta kokonaistilanteen heikkeneminen aikaisemmasta tarkoittaa sitä, että on syytä varautua myös ennakoitua jyrkempään kasvun hidastumiseen.

Venäjällä kasvu hidastuu ensi vuonna

Siirtymätalouksien tutkimuslaitos ennustaa Venäjän bruttokansantuotteen kasvun jatkuvan tänä vuonna alle kahden prosentin tahdilla ja kasvun hidastuvan ensi vuonna noin 1,5 prosenttiin, jos öljyn hinta pysyy kohtalaisen lähellä nykyistä tasoaan.

Talouden kasvu jää suhteellisen hitaaksi, sillä Venäjällä on Bofitin mukaan liian vähän merkkejä kasvua parantavista järjestelmäuudistuksista.