Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elinkeinoelämän keskusliitto ehdottaa muutosta lakot sallivaan lakiin: "Oikeutta poliittisiin lakkoihin tulee rajata"

Liiton mukaan poliittiset mielenilmaukset on rajattava lyhytaikaisiksi tai työajan ulkopuolella tapahtuviksi.

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) ehdottaa, että poliittiset lakot sallivaa lainsäädäntöä on muutettava pikaisesti. Liiton mukaan poliittiset mielenilmaukset on rajattava lyhytaikaisiksi tai työajan ulkopuolella tapahtuviksi.

“Viime aikaiset työtaistelut osoittavat, ettei ay-liike osaa käyttää oikeuttaan vastuullisesti. Suomalainen työmarkkinajärjestelmä perustuu luottamukseen. Työehtosopimuksilla sovitaan työrauhasta, joka on usein rikkoutunut poliittisiin mielenilmauksiin.”, EK toteaa tiedotteessaan. “Suomalainen työmarkkinajärjestelmä perustuu luottamukseen. “

Liiton mukaan työnantajan on voitava luottaa siihen, että tehtyjä sopimuksia kunnioitetaan. Tällöin lakkoja ei olisi työehtosopimusten ollessa voimassa. “Koska viime vuosien aikana palkansaajajärjestöt ovat usein käyttäneet poliittista työtaistelua aseenaan, tulee oikeutta poliittisiin lakkoihin rajata, sanoo EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies tiedotteessa.

EK:n näkemyksen mukaan lakkojen maksajaksi joutuvat yritykset ja niiden työntekijät.

EK ehdottaa, että oikeutta poliittisiin työtaisteluihin on rajoitettava Suomessa pohjoismaisen mallin mukaan, jolloin mielenilmaukset olisivat liiton mukaan korkeintaan lyhyitä.

EK:n kannanotto tulee julki mielenkiintoisena ajankohtana, koska noin 500 SAK:laista liittopäättäjää on koolla Helsingin Paasitornissa perjantaina. Tilaisuudessa linjataan liittojen jatkotoimia hallituksen valmisteleman irtisanomislain johdosta.

Päivitys 5.10.2018 kello 8.02: Lisätty tieto SAK:n kokoontumisesta.