Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itävallan ex-kansleri Kern jättäytyi pois EU-komission puheenjohtajakisasta

Itävallan entinen liittokansleri Christian Kern ei tavoittele EU-komission puheenjohtajuutta. Sosiaalidemokraatti Kern kertoi lauantaina Wienissä jättävänsä politiikan kokonaan taakseen.

Kern oli suunnitellut hakevansa Euroopan sosiaalidemokraattien kärkiehdokkuutta, jolloin hänestä olisi voinut tulla EU-komission puheenjohtaja, jos demarit olisivat voittaneet toukokuun EU-parlamenttivaalit. Nyt 52-vuotias Kern oli kuitenkin tullut siihen tulokseen, että entisenä kanslerina kotimaan politiikka seuraisi häntä myös Brysseliin.

– Entisenä hallituksen johtajana on mahdotonta jättää kotimaan poliittista näyttämöä, Kern sanoi.

Hän kertoi, ettei halua olla jatkuvana varjona Pamela Rendi-Wagnerille, joka syyskuussa seurasi häntä Itävallan sosiaalidemokraattipuolueen SPÖ:n puheenjohtajana.

Kern kehotti eurooppalaisia varmistamaan toukokuun vaaleissa, että äärioikeistolaiset ja oikeistopopulistiset puoleet eivät kaappaa EU:ta haltuunsa.

Euroopan sosiaalidemokraattien kärkiehdokkaaksi on halukkuutensa ilmoittanut tähän mennessä slovakialainen Maros Sefcovic, joka on nykyään EU-komission varapuheenjohtaja.

Todennäköisimmin EU-komission uusi puheenjohtaja tulee keskustaoikeistolaisesta EPP:stä, joka on parlamentin suurin ryhmä. EPP:n kärkiehdokkuudesta kisaavat ainakin Alexander Stubb sekä saksalainen Manfred Weber.

Nykyinen puheenjohtaja, luxemburgilainen Jean-Claude Juncker väistyy tehtävästään lokakuussa 2019.