Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

MV-julkaisu toistaa muutamia puhuttelutapoja, selviää tuoreesta Tampereen yliopiston tutkimuksesta

Väitöskirjatutkija Salla Tuomola on julkaissut tieteellisen artikkelin maahanmuuttovastaisen MV-julkaisun ideologisista puhuttelutavoista.

Uuden tieteellisen tutkimuksen mukaan MV-julkaisu käyttää muutamia puhuttelutapoja, joilla se käsittelee pakolaisjuttuja ja samalla vahvistaa lukijoidensa yhteenkuuluvuutta. Tämä selviää Tampereen yliopiston väitöskirjatutkijan Salla Tuomolan tieteellisestä artikkelista Pakolaiskeskustelu MV-lehdessä: Merkityksellistämisen mekanismit ideologisissa puhuttelutavoissa . Artikkeli julkaistiin Media & Viestintä -lehdessä, ja se on vertaisarvioitu. Tuomola on tällä hetkellä virkavapaalla Turun Sanomien uutistoimittajan työstä ja valmistelee väitöskirjaansa.

MV hyödyntää kerronnassaan me/ne-jakoa kuvaavia vastapareja, joita ovat tutkijan mukaan suomalaiset/turvapaikanhakijat, maahanmuuttokriittiset/suvaitsevaiset, kansa/valtaeliitti, vastamedia/valtamedia ja demokratia/terrorismi.

MV:n tyypillisessä kielessä toistuvat muun muassa sanat ”matu”, ”suvakki”, ”mädättäjä” ja ”suvakkitoimittelija”.

Kolme puhuttelutapaa

Tyypillisiä MV:n ideologisia puhuttelutapoja on tutkimuksen mukaan kolme. Ne ovat rasistinen, valtaeliitin vastainen ja islamisaation vastainen puhuttelutapa.

Rasistinen puhuttelutapa voimistaa vihamielisyyttä turvapaikanhakijoita ja maahanmuuttajia kohtaan.

Valtaeliitin vastainen puhuttelutapa luo epäluottamusta päättäjiin, asiantuntijatietoon ja perinteiseen mediaan. Sen tarkoitus on luoda vastakkainasettelua MV:n lukijoiden ja muiden välillä.

Islamisaation vastainen puhuttelutapa pyrkii lisäämään vieraan pelkoa terrorismin varjolla.

Taustalla on MV:n agenda, jolla se pyrkii lisäämään rasismia ja yleistä epäluottamusta ja tekemään pakolaispolitiikasta ja maahanmuutosta merkityksellistä.

Artikkelissa tutkittiin MV:n juttuja kahdessa vuoden 2015 esimerkkitapauksessa, jotka olivat Hennalan hätämajoituskeskuksen Ku Klux Klan -asuun pukeutunut mielenosoittaja ja terroristijärjestö Isisin tekemät iskut Pariisissa jalkapallostadionilla, konserttitalossa ja kahviloissa.

“Suunnitelmallinen performanssi”

Salla Tuomolan mukaan MV-julkaisu ei ole feikkiuutisia jakava valemedia, vaan pikemminkin suunnitelmallinen performanssi, jollaisena myös trollit itsensä näkevät.

– MV-lehden perimmäisenä tarkoituksena voi nähdä perinteisen journalismikäsityksen hämmentämisen sekä hybridin mediajärjestelmän, internetin ja koko demokratian idean parodioimisen ilman pyrkimystä luotettavaan tiedonvälitykseen, Tuomola kertoo tiedotteessaan.

https://journal.fi/mediaviestinta/article/view/75324