Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Ammattijärjestöt kuriin

Ammattiliitto Pron sopimusasia-asiamies Pasi Vesala kirjoitti vastatessaan lehden pääkirjoitukseen “Häpeämätöntä puoluepolitikointia” (HäSa 18.9.) otsikolla “Ay-liike puolustaa palkansaajia” (HäSa 20.9.).

Varmaan Vesalan kirjoituksen otsikko pitää paikkansa, mutta hallitus irtisanomislain muutosesityksellään yrittää puolustaa työttömien etuja ja saada heidät töihin. Tämä ei sovi ay-liikkeelle. Päinvastoin työttömyydestä on etua ay-liikkeelle.

Demokratiassa valta kuuluu kansalle, kuten Suomen tasavallan perustuslaki säätää. Edustuksellista valtaa käyttävät eduskuntaan valitut kansanedustajat. Hallitus tekee lakiesityksiä eduskunnalle, joka lait säätää.

Tätä demokratian pelisääntöä ammattiyhdistykset eivät hyväksy, vaan järjestävät hallituksen esitystä vastustavia poliittisia lakkoja, koska eivät pidä lakiesityksestä.

Tämä ei ole demokratiaa, vaan korporaatioiden käyttämää oligokratiaa, harvainvaltaa, jossa pieni ryhmä voi ottaa vallan, ja painostaa hallitusta ja eduskuntaa käyttämällä avainaloja kuten liikennettä, sähkönjakelua, terveydenhuoltoa ja lasten päivähoitoa tarkoitusperiensä saavuttamiseen. Yleislakko on kaikkein järein painostuskeino.

Toimintaa kutsutaan ulkoparlamentaariseksi. Sitä ei ole syytä tukea, eikä kannattaa. Lainsäädäntövallan tulisi olla eduskunnan enemmistöllä, eikä erilaisilla kuppikunnilla.

Ammattijärjestöt ovat merkittäviä taloudellisia toimijoita, joille on annettu kohtuuttomia etuja. Ne eivät maksa veroja, koska ovat saaneet “yleishyödyllisen” järjestön aseman kuten esimerkiksi Punainen Risti tai Pelastakaa lapset.

Järjestöjen jäsenmaksut ovat verovähennyskelpoisia, joka etu tulisi poistaa, koska ei seurakuntien jäsenmaksukaan (=kirkollisvero) ole verovähennyskelpoinen.

Yleishyödyllisyyttään ay-liike toteuttaa järjestämällä talouselämää ja hallitusta horjuttavia lakkoja ja omia etujaan ajamalla.

Työnantajien tulisi luopua ammattiyhdistysten jäsenmaksujen keräämisestä suoraan palkasta, ja maksaa työntekijöille palkka kokonaisuudessaan jäsenmaksuineen. Työntekijät maksaisivat sitten halutessaan jäsenmaksunsa nettopalkastaan.

Mistä löytyisi Suomen madame Thatcher, joka pistäisi ammattiyhdistykset kuriin ja loisi tähän maahan demokratian?

Hallitus voisi kyllä vetää pois lakiesityksensä, koska sitä ei tarvita.

Pienyritykset voisivat käyttää määräaikaisia ja koeaikaisia työsopimuksia, jotka jo ovat lainmukaisia. Työntekijä pestataan puoleksi vuodeksi. Hän näyttää kykynsä, ja jos homma edelleen toimii, niin työpaikka voidaan vakinaistaa.

Työnantajalla on oltava maksajana asiassa harkintavalta. Ketään ei sanota irti mielivaltaisesti. Sellainen ei ole yrittäjän edun mukaista.

Taloudellisilla ja tuotannollisilla perusteella voidaan nytkin sanoa työntekijöitä irti. Edelleen ovat mahdollisia yt-neuvottelut ja irtisanomiset niiden jälkeen.

Matti Seppälä

Iittala