Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomi sijoittaa Afrikan tuulivoimaan – lisäsähköä tulee yhtä paljon kuin Loviisan ydinreaktoreista

Sähköt puuttuvat yhä yli miljardilta ihmiseltä. Maapallon kannalta ei ole yhdentekevää, miten sähköä heille tulevaisuudessa tuotetaan.

Afrikan tuulivoimakapasiteettia on tarkoitus lisätä tuntuvasti.

Asialla on Maailmanpankin yritysrahoitushaara IFC, jonka kanssa Suomi tekee syvenevää yhteistyötä. Äskettäin IFC sijoitti 1,54 miljoonan euron edestä Suomen myöntämää rahaa nimenomaan Afrikan tuulisähköhankkeiden edistämiseen. Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen (kok.) osallistuu parhaillaan Maailmanpankin vuosikokoukseen Balilla. Hän allekirjoittaa asiaa koskevan sopimuksen siellä. Kyse on teknisen avun yhteistyösopimuksesta.

– Sähköt puuttuvat yhä yli miljardilta ihmiseltä. Maapallon kannalta ei ole yhdentekevää, saavatko he jatkossa sähkönsä fossiilisista polttoaineista vai uusiutuvista lähteistä. Viimeistään IPCC:n tuore raportti osoitti tämän, Virolainen kommentoi.

– Kehitysmaissa sähkönsaanti on myös ihmisoikeuskysymys. Sähköpula on kuin käsijarru yhteiskuntien kehitykselle. Rahasto sijoittaa, ja Suomi saa omansa pois

Ministerin allekirjoittama sopimus on jatkoa Suomen ja IFC:n viime vuonna perustamalle ilmastorahastolle.

Sen puitteissa IFC sijoittaa seuraavien neljän vuoden aikana kaikkiaan 144 miljoonaa euroa suomalaisten veronmaksajien rahaa kaupallisiin ilmasto- ja energiahankkeisiin kehitysmaissa.

Varat on tarkoitus maksaa sijoitusten tuotoilla takaisin 25 vuoden aikana – korkojen kera.

Rahaston ensimmäinen, 3 miljoonan euron sijoitus tehtiin marokkolaistaustaisen energiayhtiö Gaia Energyn suurhankkeeseen. Yhtiö rakentaa 22 pääosin tuulivoimalla toimivaa sähköntuotantolaitosta yhdeksään Afrikan maahan.

Rakennettavien voimaloiden nimellisteho on kolme gigawattia. Ne lisäävät Afrikan nykyistä tuulivoimakapasiteettia noin 50 prosentilla.

Maanosan tuuliolosuhteissa vuotuisen sähköntuotannon arvellaan olevan tämän kokoluokan voimaloilla ainakin seitsemän terawattituntia. Se on yhtä paljon kuin Fortumin Loviisan kaksi ydinreaktoria tuottavat yhdessä.