Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Yrittäjät eivät ota syytä niskaansa jätehuollon takkuilusta

Kunnallista jätteenkuljetusta on Hämeenlinnan ja Hattulan alueella takana pari viikkoa ja vaikeudet alkavat näkyä.

Tämä ei ole ollut meille yllätys, sillä siirtyminen kiinteistön haltijan järjestelmästä kunnalliseen on vaikea, koska asiakkaita on paljon.

Ongelmaa ei myöskään helpota se tosiasia, että urakat voittaneilla urakoitsijoilla oli alueilla ennestään vähän asiakkaita ja näin heikko paikallistuntemus.

Vaikka elämme tietotekniikan aikaa ja autoissa pitää olla päätteet ja niissä hienot ohjelmat, ei homma oikein pelitä. Tiedonkulkukin saattaa viivästyä, kun tieto urakoitsijalle kiertää Kiertokapulan kautta.

Hämeen Sanomissa (9.10.) Kiertokapulan edustaja antaa ymmärtää, että vika on asiakkaissa, jotka eivät ole lukeneet kotiin jaettavaa tiedotetta. Nimellä varustettu kirje pitää tällaisessa muutoksessa ehdottomasti lähettää hyvissä ajoin.

Vielä suuremmaksi syylliseksi hän mainitsee alueen jätteenkuljetusyritykset, joiden asiakasrekisteritiedoissa on ollut monenlaisia puutteita ja näin ollen asiakkaat eivät ole saaneet kirjettä.

Emme hyväksy tällaista syytöstä, sillä ainakin viiden vuoden ajan olemme raportoineet jätelautakunta Kolmenkierrolle asiakkaiden nimet, osoitteet, astiakoot, tyhjennysvälit, mahdolliset kimppa-astiat, jätejakeet ja niiden kokonaismäärät.

Ainakin kuljetusyritysten suuntaan on tullut hyvin vähän kyselyjä esim. “vapaamatkustajista” eli kiinteistöistä, jotka eivät ole liittyneet järjestettyyn jätteenkuljetukseen. Lautakunnalla käsittääksemme pitäisi olla myös kiinteistörekisteri käytössä.

Jätelautakunta Kolmenkierto on valvova viranomainen yhdessä kunnan ympäristöviranomaisen kanssa, joten heillä on vastuu rekistereistä, ei kuljetusyrityksillä! Tämän myönsi jätelautakunnan jätekoordinaattori Hämeen Sanomissa.

Kiertokapulahan ei ole valvova viranomainen, vaan kuntien perustama jätehuoltoyhtiö

Yksi vaikeuden aihe on myös se, että kilpailtavat alueet tehtiin liian suuriksi, niitä on mahdotonta saada heti hyvin toimiviksi. Pitkällä aikavälillä tilanne varmaan tasaantuu, mutta kuinka kauan siihen menee aikaa. Tilanne on asiakkaiden kannalta kehno, kun yhteydenottokaan ei tahdo onnistua.

Samansuuntaisia käynnistysongelmia olemme kuulleet mm. Hausjärveltä ja Lopelta, jotka myös Kiertokapula on kilpailuttanut.

Olisi luullut näistä otettavan opiksi ja ainakin palkkaavan tarpeeksi henkilökuntaa yhteydenottojen varalle.

Meille on tullut lukuisia yhteydenottoja joissa pyydetään tyhjentämään kunnalliseen järjestelmään siirtyneiltä alueilta jäteastiat, valitettavasti vain urakan voittaneet saavat tyhjentää asuinkiinteistöjätteeksi luokiteltuja jäteastioita.

Hannu Riihimäki

yrittäjä

Janakkalan Jätteenkuljetus

Esa Kauppi

yrittäjä

Lammin Jätehuolto