Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Säteilevä romumetalli on tullut Suomeen Hollannista ja Baltiasta – neljä havaintoa Outokummun terästehtaalla Torniossa

Säteilyturvakeskus STUK kertoo, että Outokummun terästehtaalla Torniossa on havaittu muutamassa kuukaudessa neljä tapausta, jossa radioaktiivista amerikiumia on ollut sulatettavaksi tarkoitetun romumetallin joukossa. Viimeinen tapaus oli 12. lokakuuta, mutta silloin romumetalli ei ehtinyt sulatukseen. STUK on välittänyt tiedon IAEA:lle.

Säteilyturvakeskus STUK kertoi tiistaina jatkotoimenpiteistä, kun säteilylähteitä oli havaittu romumetallin joukossa metallia sulatettaessa.

Outokummun terästehtaalla Torniossa sattui heinä–syyskuussa kolme tapausta, jossa radioaktiivista amerikium-alkuainetta oli romumetallin joukossa sulatettaessa.

Perjantaina 12. lokakuuta sattui vielä neljäs tapaus. Silloin romumetalli ei kuitenkaan ehtinyt sulatukseen. – Radioaktiivisten aineiden katoaminen on aina vakava asia. Potentiaaliset terveysriskit ovat rajoittuneet tehdasalueelle, mutta oikeaoppisten säteilysuojelutoimien ansiosta henkilö- ja ympäristöaltistuksilta on vältytty, kertoo johtaja Tommi Toivonen STUKin säteilytoiminnan valvonta -osastolta tiedotteessa.

Tehtaan työntekijöille ei ole STUKin arvion mukaan koitunut vaaraa. Lännen Media kirjoitti romumetallin säteilylähdeongelmista maanantaina.

Sulatuksessa amerikium kulkeutuu sulatuskuonaan ja vähäisissä määrin savukaasuihin. Amerikium ei siirry valmistettavaan teräkseen.

Tornion terästehdas ottaa näytteitä kuonasta ja lähettää näytteet mitattavaksi STUKin laboratorioon.

Amerikiumia sisältävä kuona ja savukaasusuodattimet kerätään tehtaalla talteen. Ne varastoidaan erilleen muusta aineesta loppusijoitusta varten.

Tornioon päätyneet metallierät on tuotu Suomeen Hollannista ja Baltiasta meriteitse, mutta niiden alkuperämaa on avoin.

– Metallierät ovat todennäköisesti peräisin Euroopan ulkopuolelta. Säteilylähteitä on hävitetty kierrätysmetallin joukossa tahallisesti tai huolimattomuutta, Toivonen kertoo.

Viime perjantaina hälytyksen aiheutti brasilialainen ukkosenjohdatin, jossa oli kolme pientä amerikium-lähdettä.

Tieto välitetty IAEA:lle, vakava tapaus

STUK on välittänyt tiedon asiasta Kansainväliselle Atomienergiajärjestölle IAEA:lle, jotta säteilylähteen alkuperä saataisiin selville.

STUKin arvion mukaan kyseessä on poikkeuksellinen turvallisuuteen vaikuttava tapahtuma. Se kuuluu luokkaan yksi kansainvälisellä ydinlaitos- ja säteilytapahtumien INES-asteikolla.

Amerikium on radioaktiivinen alkuaine. Sitä käytetään maaperän tiiveysmittareissa ja teollisuuden mittalaitteissa. LM-HäSa