Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vedenkorkeus kohosi muutamassa tunnissa melkein kolme metriä – syöksytulva vei ihmisiä sängyistään Ranskassa

Mittaushistorian kuumimman kesän jälkeen Ranskassa koettiin historian pahin tulva. Kuolonuhreja on ainakin 13.

Useat pikkukylät Etelä-Ranskan Aude’n hallintoalueella jäivät eristyksiin yhdessä yössä, kun yksi lähihistorian pahimmista tulvista pyyhkäisi sen yli maanantaina. Tiistaina Ranskan ilmatieteen laitos antoi 365 000 asukkaan Aude’en harvinaisen punaisen varoituksen hyvin vaarallisesta säästä.

Historiallisten pikku kylien takia turistien suosimalla alueella satoi kuudessa tunnissa satoi jopa seitsemän kuukauden sademäärä. Eniten vettä satoi Trèbes’ssä, 295 millimetriä.

Tiistai-aamuna Aude’sta löydettiin vielä kaksi kuollutta ihmistä, mikä nosti syöksytulvien uhriluvun 13:sta, kertoi Ranskan sisäministeriö.

Lisäksi yksi ihminen oli paikallislehti Midi-Libren mukaan kateissa. Tuhansia ihmisiä on evakuoitu tulvien tieltä. Yksi kuolonnuhreista jäi tulvan kouriin nukkuessaan, kertoi Auden hallintojohtaja Alain Thirion Reutersille.

“Kaikki ovat sokissa”

Poikkeuksellinen sademäärä sai joet hetkessä tulvimaan, ja vesi kohosi taloihin ja pyyhkäisi autoja mukaansa. Trèbes’n kaupungin vahingot olivat erityisen pahoja, sillä se sijaitsee kahden joen ja kanaalin välissä.

Alueen koulut olivat tiistaina kiinni ja asukkaita kehotettiin pysymään kodeissaan. Pahiten kärsivät Trèbes’n lisäksi Conques-sur-Orbielin, Villegailhencin ja Villardonnelin kylät, joissa vesi nousi korkeimmillaan asuintalojen ensimmäisen kerroksen ikkunoiden tasalle. – On kuin alue olisi sotatilassa. Kylä on täysin eristetty muusta maailmasta, sanoi 1 700 asukkaan kylässä Villegailhencissa asuva Jean-Jacques Garros uutistoimisto Reutersille. Kylän pormestari Michel Proust sanoi Le Figarolle , että asukkaat tarvitsevat toisiaan tuhon keskellä.

– Kaikki ovat sokissa, koska se oli todella rajua. Vesi nousi taloissa 1,2 metrin korkeudelle. Tuhot ovat laajat. Meillä ei ole vettä eikä sähköä, hän kuvaili.

Yhdeksän helikopteria kiersi pelastamassa talojensa katoilla apua odottavia ihmisiä. Apuun oli valjastettu satoja palomiehiä. Televisiouutiset näyttivät, miten juuriaan myöten irronneet puut ja sähköpylväät ajelehtivat mutaisessa vedessä. Ranskan presidentti Emmanuel Macron välitti surunvalittelunsa katastrofin uhrien omaisille ja lähetti pääministeri Édouard Philippen paikalle helikopterilla seuraamaan pelastustöiden etenemistä.

Säät seurausta ilmastonmuutoksesta

Ranskan valtion tulvaseurannan Vigicruen mukaan maassa on viimeksi koettu yhtä paha tulva vuonna 1891.

Paikalliset eivät saaneet varoitusta poikkeuksellisesta vesimäärästä. Rankkasateet ovat alueella yleisiä etenkin alkusyksystä, mutta Ranskan ilmatieteenlaitoksen mukaan Välimeren poikkeuksellisen korkea lämpötila saattoi vahvistaa sadetta.

Viime kesä oli Ranskassa kuumin koko mittaushistorian aikana eli vuodesta 1900.

Kuumuus ja rankkasateet ovat tulosta ihmisen vaikutuksesta ilmastolle, tutkijat varoittavat. Etelä-Ranskan sademäärät ovat kasvaneet vuosina 1961 – 2015 22 prosenttiyksikköä keskimääräisestä.

Todennäköisyys poikkeuksellisen rajuille sääilmiöille on yli kaksinkertaistunut, kirjoittaa Le Monde.