Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taistelu irtisanomislakia vastaan jatkuu – JHL aloittaa ensi viikolla kahden vuorokauden lakon

Eduskunnan äänestys hallituksen luottamuksesta ja irtisanomislain jatkovalmistelun puolesta ei näytä riittävän suitsimaan ammattiliittoja. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL aloittaa kaksipäiväisen poliittisen lakon maanantaina. Myös muut ammattiliitot ryhtyvät työtaisteluihin.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL päätti aloittaa kaksipäiväisen lakon ensi viikon maanantaina vastustuksena hallituksen ajamalle irtisanomislaille. – Työnantajia nöyristelevä hallitus ajaa jääräpäisesti lakia, joka jaottelisi työntekijät kahteen kastiin sen mukaan, miten isossa työpaikassa he ovat töissä. Hallitus ei yksipuolisesti voi sanella, millä ehdoilla Suomessa tehdään töitä. Sipilän eduskunnassa järjestämä näytelmä ei tilannetta muuta, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine toteaa lakkotiedotteessa.

JHL:n hallituksen päätöksellä lakko alkaa keskiyöllä sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Se jatkuu tiistain ja keskiviikon välisen yön keskiyöhön. Lakko näkyy siivouksessa, kiinteistöhuollossa, ruokapalveluissa sekä liikunta-, kulttuuri- ja urheilutoimessa.

Lakossa on yli 10 000 JHL:n jäsentä. Virkasuhteessa olevat on rajattu lakon ulkopuolelle.

JHL varoittaa samalla jo uusista työtaistelutoimista lakon lisäksi, jos irtisanomislain valmistelu jatkuu. Myös terveydenhuoltoala tueksi

Terveydenhuoltoalan ammattiliitot, Tehy ja Super, aloittavat kaksiviikkoisen vuoronvaihtokiellon, joka alkaa maanantaina 22.10. ja päättyy sunnuntaina 4.11.

Ammattiliittoihin kuuluvat eivät tuona aikana vaihda työvuoroja työnantajan aloitteesta. Vuoronvaihtokielto ei koske virkasuhteisia jäseniä. Eduskunta äänestää keskiviikkona noin kello 14 hallituksen luottamuksesta. Luottamuksella pääministeri Juha Sipilä (kesk.) yrittää hakea kansan valtuutusta irtisanomislain jatkovalmistelulle.

Lakimuutoksella irtisanomiset helpottuisivat alle 10 henkilöä työllistävissä yrityksissä.