Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oppilas teki joukkomurhan kouluunsa Krimillä – monet uhreista ammattioppilaitoksen opiskelijoita

Iskussa kuoli ainakin 17 ihmistä Venäjän hallussa olevalla Krimillä.

Kahdeksantoistavuotias mies saapui keskiviikkona opinahjoonsa aseen ja pommin kanssa Kertshissä Venäjän hallussa olevalla Krimillä.

Perillä ammattioppilaitoksessa hän räjäytti pommin ja alkoi ampua ihmisiä ympärillään.

Iskussa kuoli ainakin 17 ihmistä ja yli 40 loukkaantui. Monet uhreista olivat teini-ikäisiä.

Radio Free Europen mukaan kyseisten oppilaitosten oppilaat alueella ovat tavallisimmin 14–17-vuotiaita. Ampuja tappoi itsensä. Hänet tunnistettiin myöhemmin Vladislav Rosljakoviksi , joka uutistoimisto Reutersin mukaan oli käynyt neljättä luokkaa kyseisessä ammattioppilaitoksessa.

Miehen motiiveista ei ollut välittömästi tietoa.

Rosljakovin tuttava kertoi venäläiselle RBK-sivustolle, että hyökkääjä “todella vihasi oppilaitosta, koska opettajat olivat hänen mukaansa pahoja”. Mies oli tuttavan mukaan myös vihjannut, että hän “kostaisi heille”. Räjähdyksiä sekuntien välein Yksi opiskelijoista, Anastasia Jenshina , 15, oli ollut wc-tiloissa kavereidensa kanssa, kun hän kuuli räjähdyksen.

– Tulin ulos, ja näin pölyä ja savua, en voinut ymmärtää enkä kuulla, Jenshina kertoi Reutersille.

– Kaikki juoksivat… Näin tytön makaamassa maassa. Erästä lasta autettiin kävelemään, koska hän ei pystynyt liikkumaan itse. Seinässä oli verta. Sitten jokainen alkoi kiivetä aidan yli, ja yhä kuulimme räjähdyksiä. Kaikki olivat peloissaan ja ihmiset itkivät.

Paikallisen median räjähdyspaikalla ottamat valokuvat kuvasivat ensimmäisen kerroksen ikkunoiden rikkoutuneen räjähdyksen voimasta.

Sergei, 15, vietiin haavoittuneena sairaalaan. Myös hän kertoi, että koulussa sattui useita räjähdyksiä sekuntien välein.

– Saavuin sairaalaan, jossa näytti kamalalta. Sinne tuotiin ihmisiä veren peitossa, joillakin puuttui käsivarsi, joillakin jalka, Sergei kertoi Reutersille. Kertshistä lähtee silta Venäjälle

Venäjä liitti Ukrainan Krimin itseensä vuonna 2014. Tämä johti kansainvälisiin pakotteisiin Venäjää kohtaan.

Sittemmin Krimillä ei ole ollut väkivaltaisuuksia.

Kertsh sijaitsee Krimillä strategisessa paikassa: kaupungista lähtee uusi, 19 kilometrin pituinen silta, jonka toinen pää on Venäjällä.

Yli kolme miljardia euroa maksanut silta on ainoa maantieyhteys Venäjälle. Brittilehti Guardianin mukaan Venäjä odottaa, että sillalla kulkee vuosittain miljoonia autoja ja junamatkustajia sekä miljoonia tonneja tavaraa.

Ennen siltaa kaikki autoliikenne Venäjältä Krimille kulki lautalla tai Ukrainan kautta. Venäjän presidentti Vladimir Putin avasi sillan ajamalla siinä itse kuorma-autolla viime toukokuussa. Kolmen päivän suruaika Putin julisti uhreille hiljaisen hetken. Hän oli keskiviikkona Sotshissa tapaamassa Egyptin presidenttiä Abdel Fattah al-Sisia .

– Tämä on selkeästi rikos. Motiivit tutkitaan huolellisesti, Putin sanoi Reutersin mukaan.

Aluksi Venäjän viranomaiset ilmoittivat tutkivansa opiskelijan tekemää iskua terrori-iskuna. Venäjä on aiemmin syyttänyt Ukrainaa siitä, että se tekisi sabotaasi-iskuja Krimillä.

Krimiä hallussaan pitävät venäläiset viranomaiset julistivat heti iskun jälkeen hätätilan koko niemimaalle, ja turvallisuustasoa nostettiin.

Krimille julistettiin myös kolmen päivän suruaika.