Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvallat pyysi Turkilta äänitodisteita Khashoggin murhasta

Viimeisessä kolumnissaan sauditoimittaja vetosi vapaan lehdistön puolesta Lähi-idässä.

Yhdysvallat on pyytänyt Turkilta nauhoitteita, joiden sanotaan todistavan että sauditoimittaja Jamal Khashoggi surmattiin Saudi-Arabian Istanbulin konsulaatissa. – Olemme pyytäneet sitä, jos se on olemassa, presidentti Donald Trump sanoi toimittajille Valkoisessa talossa BBC:n mukaan.

Khashoggia ei ole näkynyt sen jälkeen kun hän meni rakennukseen 2. lokakuuta. Saudi-Arabia kiistää surmanneensa hänet.

Samaan aikaan Washigton Post julkaisi Khashoggin viimeisen kolumnin, jonka hän kirjoitti ennen katoamistaan.

Kolumnissaan hän puhuu vapaan lehdistön tärkeydestä Lähi-idässä. Lehden mielipidesivujen toimittaja Karen Attiah sanoi, että kolumnin julkaisua oli viivytetty siinä toivossa, että Khashoggi löytyisi elävänä.

“Nyt minun on hyväksyttävä, että niin ei tapahdu. Tämä on hänen viimeinen kirjoituksensa jonka editoin Postille”, hän kirjoitti.

“Tämä kolumni osoittaa täydellisesti hänen omistautuneisuutensa ja intohimonsa vapaudelle arabimaailmassa. Vapaudelle, jonka puolesta hän ilmeisesti antoi henkensä”. Kritisoi vapauksien tilaa arabimaailmassa

Khashoggi kritisoi voimakkaasti vapauksien tilaa arabimaailmassa.

“Arabimaailma tarvitsee modernin version vanhasta ylikansallisesta mediasta, jotta kansalaiset voivat tulla informoiduiksi maailmanlaajuisista tapahtumista. Vielä tärkeämpää on, että meidän pitää antaa mahdollisuus arabiäänille”. Hän mainitsi nimeltä toisen saudikirjoittajan Saleh al-Shehin , joka hänen mukaansa “hän istuu parhaillaan viiden vuoden laitonta tuomiota väitetyistä kommenteista, jotka ovat vastoin saudien vallassaolevia”. Saudi-Arabia on yksi Yhdysvaltain läheisimmistä liittolaisista ja Khashoggin katoaminen asettaa hallinnon pahaan asemaan. Trump sanoi odottavansa raporttia ulkoministeri Mike Pompeolta , joka juuri vieraili Turkissa ja Saudi-Arabiassa. Kuoli muutaman minuutin sisällä

Turkkilainen Yeni Safak -sanomalehti julkaisi keskiviikkona yksityiskohtia ääninauhoitteista, jotka kertoivat Khashoggin kidutuksesta ja kuulustelusta.

Khashoggi kuoli muutaman minuutin sisällä ja hänen kiduttajansa katkoivat hänen sormiaan kuulustelun aikana, lehti kertoi. Tappajat myöhemmin leikkasivat häneltä pään ja muita ruumiinosia irti.

Trumpilta kysyttiin Fox Business Networkin haastattelussa, voisiko Washington hylätä Riadin tapahtuneen takia.

– En halua tehdä sitä, Trump vastasi.

Hän sanoi uskovansa, että viikon loppuun mennessä selviää, mitä Khashoggille tapahtui.