Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Professori Seppo Koskinen: "Sopu irtisanomislakikiistassa syntyy tänään 110 prosentin varmuudella"

Turun yliopiston työoikeuden professori Seppo Koskinen uskoo, että työtaisteluiksi kärjistynyt kiista irtisanomislaista ratkeaa tänään.

Hallituksen eilen antamassa esityksessä irtisanomislakia ei vedetä kokonaan pois, mutta irtisanomisen helpottamista ei enää rajattaisi alle kymmenen työntekijän yrityksiin. Työsopimuslakiin esitettävä muutos on, että irtisanomissyiden asiallisuutta arvioitaessa on otettava huomioon yrityksen työntekijöiden määrä sekä työntekijän ja työnantajan olosuhteet kokonaisuudessaan.

Professori Koskinen tähdentää, että samoja asioita arvioidaan jo nyt irtisanomiskiistoja ratkottaessa.

– Uusi, esitetty lain sanamuoto tarkoittaa sitä, että pienten yritysten kohdalla yrityksen koko otetaan aikaisempaa hieman rohkeammin huomioon työntekijän irtisanomisperusteita arvioitaessa.

Koskisen mukaan hallituksen esittämät muutokset työsopimuslakiin ovat myös juridisteknisesti toimivia.

– Tulkinnanvaraa jää aina. Viime kädessä nämä asia ratkaistaan oikeudessa.

SAK:n, Akavan ja STTK:n hallinnot päättävät tänään, miten ne suhtautuvat hallituksen esitykseen. Päätöksistä on luvattu kertoa iltapäivällä.

Professori Koskisen mukaan kiistan ratketessa on turha arvioida, kumpi osapuoli voitti ja kumpi hävisi.

– Hallituksen näkökulmasta kyse on merkittävästä vastaantulosta, palkansaajapuolen näkökulmasta esitys on merkittävästi parempi aikaisempaan verrattuna. Uskon 110 prosentin varmuudella, että sopu syntyy tänään.

Hallituksen esitykseen sisältyy myös henkilöperusteisen irtosanomisen jälkeisen korvauksettoman karenssiajan lyhentäminen 90 päivästä 60 päivään. Kolmikantainen valmistelu aloitettaisiin tavoista osoittaa aktiivimallin edellyttämä aktiivisuus. Omaehtoisen työnhaun mallin valmistelua työttömyysturvan vastikkeellisuuden toteutumiseksi jatketaan.