Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomi siirtyy ensi yönä talviaikaan – siirrelläänkö kelloja nyt viimeisiä kertoja?

Sunnuntainvastaisena yönä kelloa siirretään tunti taaksepäin. Liikenneministeriön kyselyn mukaan suomalaiset kannattavat pysyvään talviaikaan jäämistä.

Suomi siirtyy jälleen talviaikaan, kun ensi yönä kellon viisarit siirretään jälleen tunti taaksepäin. Talviaikaan siirrytään sunnuntain vastaisena aamuyönä kello neljä.

Talviaika vaikuttaa muun muassa siihen, että iltaisin pimeä tulee nopeammin, kun taas aamut ovat hieman valoisampia.

Kellojen siirtelystä on viime päivinä riittänyt tavallista enemmän puhetta ja keskustelua.

EU:n komissio on linjannut, että jäsenmaat voisivat lopettaa kellojen siirtelyn ja päättää itse, eletäänkö maassa jatkuvaa kesä- tai talviaikaa.

Komission mukaan kellojen siirtelystä voitaisiin luopua jo vuonna 2019.

Aivan itsenäisesti maat eivät kellojen siirtelystä voi kuitenkaan luopua, sillä asiasta on tehtävä lopullinen päätös Euroopan unionissa.

Jos EU päättää, että kellojen siirtelystä luovutaan, maat voivat päättää itsenäisesti sen, mikä aika valitaan pysyvästi käyttöön. Talviaika sai enemmän kannatusta

Suomessa liikenne- ja viestintäministeriö järjesti otakantaa.fi -sivustolla kyselyn, jonka mukaan suomalaiset haluaisivat olla pysyvästi talviajassa.

Kyselyyn tuli yhteensä 677 000 vastausta. Vastaajista 52 prosenttia kannatti talviaikaa. Pysyvään kesäaikaan jäämistä kannatti 48 prosenttia vastaajista. THL:n tutkimusprofessori Timo Partonen on itse perustellut pysyvään talviaikaan siirtymistä lääketieteellisistä syistä.

Hän kirjoittaa blogissaan, että pysyvä kesäaika lisää sisäisen kellon jätätystä, joka johtaa unirytmin muutoksiin.

Huonosti nukutut yöt rasittavat sydäntä ja voimistavat näläntunnetta.

Pysyvän kesäajan puolestapuhujat perustelevat väitettään sillä, että valoisammat illat lisäisivät työssäkäyvien ihmisten halua ulkoilla työpäivän jälkeen, ja liikunnalla on taas myönteiset vaikutukset ihmisen terveyteen ja jaksamiseen.