Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tämä tiedetään Pittsburghin iskusta – tekijää epäillään murhista ja viharikoksista

Yksitoista ihmistä kuoli synagogaan tehdyssä iskussa lauantaina. Tekijän tiedetään levittäneet juutalaisvastaista materiaalia jo ennen iskua. Poliisi pidätti miehen rikospaikalla.

Yksitoista ihmistä kuoli ja ainakin kuusi loukkaantui lauantaina tapahtuneessa iskussa Yhdysvaltain Pittsburghissa. Loukkaantuneista neljä oli paikalla ollutta poliisia.

Isku kohdistui Tree of Life -nimiseen synagogaan, joka oli ampumishetkellä täynnä seurakuntalaisia. Mediatietojen mukaan synagogassa oli meneillään useita tilaisuuksia, joista yksi oli lapsen nimenantojuhla.

Synagoga sijaitsee Squirrel Hillin alueella, jossa sijaitsee useita juutalaisten pyhättöjä.

Ampumiskohtaus kesti kaksikymmentä minuuttia. Paikallinen poliisi sai ilmoituksen ampumisesta 9.54 paikallista aikaa.

Poliisin saapuessa paikalle, tekijä palasi takaisin synagogaan, jonne hän yritti piiloutua poliisilta. Tekijäksi epäilty mies antautui vasta, kun poliisi oli avannut tulen häntä kohtaan. Mies loukkaantui, mutta mediatietojen mukaan hänen tilansa ei ole kriittinen. – Rikospaikka oli hirvittävä. Yksi pahimmista, joita olen koskaan nähnyt ja olen työskennellyt lento-onnettomuuksissa, Pittsburghin turvallisuudesta vastaava johtaja Wendell Hissrich kuvaili tilannetta paikalla olleille toimittajille. Tekijä otettiin heti kiinni Poliisi otti kiinni teosta epäillyn 46-vuotiaan miehen Robert Bowersin . Miehen tiedetään levittäneen juutalaisvastaista materiaalia jo ennen iskua.

Ennen ampumisvälikohtausta mies oli huutanut “Kaikkien juutalaisten on kuoltava.”

Mies tunkeutui synagogaan lauantaina aamulla kello kymmenen paikallista aikaa. Mies oli vahvasti aseistettu ja hänellä oli mukanaan rynnäkkökivääri sekä kolme käsiasetta.

Miehellä ei tiettävästi ole aiempaa rikostaustaa. Useita syytteitä – Trump kommentoi tapausta Twitterissä

Tapausta käsitellään viharikoksensa, sillä teon motiiviksi epäillään juutalaisvihaa. Kiinniotettua miestä vastaan on nostettu yhteensä 29 syytettä.

Miestä syytetään ainakin murhista sekä viharikoksista. Oikeusministeri Jeff Session kertoi, että oikeusministeriö esittää syytteitä epäiltyä vastaan “mukaan lukien kuolemanrangaistukseen johtavia syytteitä”.

Oikeusministeri tähdensi, ettei maassa ole minkäänlaista sijaa uskontoon perustuvalle vihalle ja väkivallalle. Presidentti Donald Trump on kuvannut tapahtunutta “puhtaaksi pahuudeksi” ja “hyökkäykseksi ihmisyyttä kohtaan”.

Reutersin mukaan Trump on vaatinut jopa kuolemanrangaistusta tämän tyyppisistä rikoksista.

Lauantaina Trump totesi viestipalvelu Twitterissä, että “juutalaisvastaisuuden myrkyn poistaminen maailmasta vaatii meidän kaikkien yhteistyötä. Meidän on liityttävä yhteen vihan voittamiseksi.”

Trumpin mukaan isku olisi ollut mahdollisesti estettävissä, jos synagogassa olisi ollut aseistettuja vartijoita. Lähteet: BBC, CNN, Reuters, CBSPittsburgh