Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Virkarikoksesta syytetty ex-poliisiylijohtajaoikeudessa – kertoi luottaneensa siihen, että lakia noudatetaan

Entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero pääsi ääneen keskiviikkona oikeudessa. Paateroa syytetään virkavelvollisuuden rikkomisesta poliisin tietolähdetoiminnan valvontaa koskevassa oikeudenkäynnissä.

Poliisiorganisaation tarkka valvonta oli poliisiylijohtajalle mahdotonta, sanoi entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero oikeudessa.

Paateroa kuultiin Helsingin poliisin tietolähdetoimintaa koskevassa oikeudenkäynnissä keskiviikkona Helsingin käräjäoikeudessa.

Kuultavana ollut Paatero totesi, että missään vaiheessa hänen alaisuudessaan olevien poliisiyksiköiden päälliköt eivät nostaneet esiin tietolähdetoimintaan liittyviä ongelmia.

Paateron mukaan “oli täydellinen mahdottomuus”, että poliisiylijohtaja valvoisi henkilökohtaisesti kaikkia lähes kolmeakymmentä alaisuudessaan olevaa yksikköä ja laitosta.

Hän lisäsi myöhemmin, että jos hänen tietoonsa olisi tullut epäilyjä laittomuuksista tai sääntöjen vastaisesta toiminnasta, niihin olisi hänen johdollaan puututtu.

– Koskaan ei ole tullut sellaista väitettä, että joku toimisi lainvastaisesti, sanoi Paatero.

Syyttäjä vaatii Paaterolle rangaistusta

Syyttäjä vaatii poliisiylijohtajan tehtävästä eläköityneelle Paaterolle neljän kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta tai sakkoa virkavelvollisuuden rikkomisesta. Paatero toimi poliisiylijohtajana 2008–2015.

Syytteen mukaan Paatero on lyönyt laimin Helsingin poliisin tietolähdetoiminnan valvonnan vuosina 2009–2013 ja vielä tiennyt siitä, ettei tietolähdetoimintaa ole järjestetty asianmukaisesti.

Paatero on alun alkaen kiistänyt syytteet ja vaatinut niiden hylkäämistä perusteettomana. Kirjallisen vastauksensa mukaan Paatero ei ole tiennyt tietolähdetoiminnan laiminlyönneistä, eikä hänen ole asian laadun vuoksi kuulunutkaan tietää.

– Syytteessä käsitellään tietolähdetoimintaan mahdollisesti liittyviä yksityiskohtia, jotka eivät kuulu poliisiylijohtajan pöydälle, jo kirjallisessa vastauksessa todettiin.

Paatero nosti saman esiin myös omassa kuulemisessaan.

– Systeemi oli se, että ne eivät kuuluneet minulle, Paatero sanoi viitaten siihen, että yksiköiden laillisuustarkastusraporttien valvonta kuului hänen alaistensa vastuulle.

Kun poliisin tietolähdetoiminnan ongelmat tulivat julkisuuteen vuonna 2013, Paatero kertoi pyytäneensä selvityksen tietolähdetoiminnan tilasta.

– Käytännöt poikkesivat, mikä oli omalla tavallaan huono juttu, kuvaili Paatero selvityksen lopputulemaa.

Syyttäjä: Paatero tiesi laiminlyönneistä

Paateron kuuleminen oli kello 13:een saakka kestänyt yli kaksi ja puoli tuntia. Aamupäivällä kuulustelun aloitti totuttuun tapaan Paateron asianajaja Jarkko Jaatela, ja iltapäivällä puolestaan kyselyvuoroon pääsivät syyttäjät.

Syyttäjä Mari Manner keskittyi omissa kysymyksissään varsinkin vuonna 2009 Poliisihallituksessa laadittuun selvitykseen poliisin tietolähdetoiminnan tilasta. Paatero sanoi oikeudessa, että hän laati selvityksen, jotta tietäisi, missä tietolähdetoiminnassa mennään.

Syyttäjät olivat kuitenkin sitä mieltä, että Paatero tiesi selvityksen myötä laiminlyönneistä tietolähdetoiminnassa varsinkin Helsingin poliisilaitoksessa.

Paatero vastasi kysymyksiin uskoneensa, että selvityksen myötä asioita selvitetään järjestelmän sisällä.

– Lähdin siitä, että organisaatio, joka on luotu toimimaan luotettavasti, toimii sen mukaan, hän sanoi.

Paatero: päällikkö esitteli hänelle asiat

Keskiviikkona oikeudessa Paatero avasi myös johtamistapaansa poliisin johdossa. Asianajajansa Jaatelan kuulustellessa häntä Paatero kertoi toimintatapana, että Poliisihallituksen yksiköiden päälliköt esittelivät hänelle asiat, joihin hänen oli otettava kantaa.

Lisäksi Paatero pyrki pitämään suoraa yhteyttä kaikkiin poliisilaitoksiin ja erityisesti niiden johtajiin. Käytännössä yhtenä tapana olivat niin sanotut Päällikköpäivät, joihin osallistui jokaisen poliisilaitoksen päälliköt.

Paateron mukaan johtovuosinaan yksikään päällikkö ei tuonut hänen tietoonsa ongelmia, jotka liittyivät poliisin salaiseen tietolähdetoimintaan.

Paateron johtoaikana oli myös käynnissä salaista tiedonhankintaa valvova seurantaryhmä, johon kuuluivat myös muidenkin esitutkintaviranomaisten jäseniä.

Paatero totesi oikeudessa, ettei hän ollut seurantaryhmien raporttien jakelulistalla, ja jos hänen tietoonsa olisi tullut ongelmia, ne olisivat tulleet hänelle poliisipäällikön kautta.

Entinen poliisiylijohtaja arvioi myös, että poliisilla oli riittävät resurssit poliisin laillisuusvalvontaan.

– Ei minulla koskaan ollut sellaista mielikuvaa, että resursseja olisi liian vähän.

Pitkä oikeudenkäynti

Lukuisat poliisin johtohenkilöt ovat syytteessä virkarikoksista Helsingin poliisin tietolähdetoiminnan valvonnan laiminlyönnin vuoksi.

Yksi syytetyistä on myös Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio. Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syytteet, ja jotkut olivat vaatineet oikeutta lopettamaan syytteiden käsittelyn ilmeisen perusteettomana.

Oikeus kuitenkin päätti jatkaa syytteiden käsittelyä keskusrikospoliisin nykyisen päällikön Robin Lardotin sekä Helsingin poliisin nykyisen päällikön Lasse Aapion osalta. Aapio ja Lardot ovat pidätettyjä tämänhetkisistä viroistaan, vaikka heidän osaltaan syytteissä oli kyse toimista aiemmissa virkatehtävissä.

Oikeudenkäynti kestää ensi keväälle saakka.

Juttua ja ingressiä täydennetty Paateron lisäkommenteilla oikeudessa 31.10. klo 10.57.

Otskkoa muutettu ja syyttäjän osuutta lisätty 31.10. kello 13.10.