Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HKScan kiistää sikojen kaltoinkohtelun – katso video kohutusta purkutilanteesta

HKScanin julkaisema video osoittaa, että tiistaina Forssan tehtaalla teurastettuja sikoja kohdeltiin purkutilanteessa asianmukaisesti.

Forssalaisnaisen tiistaina Facebookissa julkisessa päivityksessään kertoma kuvaus sikojen purkutilanteesta ja siihen liittyvistä epäkohdista synnytti melkoisen kohun ja keskustelun sosiaalisessa mediassa. Naisen väittämän mukaan sikoja teurastettavaksi tuoneen kuljetusliikkeen kuljettaja huusi sioille ja mäiski huutavia sikoja ohjaamiseen tarkoitetuilla ajolevyillä. HKScanin eläinhankinnasta ja ulkotuotannosta vastaavan johtajan Pia Nybäckin mukaan naisen väittämä ei pidä paikkaansa.

– Sikojen purkutilanteessa Forssassa on toimittu asianmukaisesti ja eläinten hyvinvointia kunnioittaen, Nybäck sanoo.

HKScan julkaisi tilanteesta videon Twitterissä:

Nybäckin mukaan tapahtumien kulkua lähdettiin tässäkin tapauksessa selvittämään heti, kun HKScanilla saatiin asiasta palautetta. Yhtiö selvitti tapahtumia muun muassa vuorossa olleiden teurastamotyöntekijöiden, kuljetusliikkeen ja vuorossa olleiden tarkastuseläinlääkärien kanssa.

– Meillä on nauhoittava videovalvonta kaikissa purkupaikoissa. Video katsottiin läpi alusta loppuun muun muassa Eviran tarkastuseläinlääkärin kanssa ja videonkaan perusteella tilanteessa ei ole tapahtunut mitään poikkeavaa. Eläimet ovat kulkeneet rauhassa ja vailla stressiä. Kuljettaja ei ole käyttänyt ajolevyjä tai mitään muitakaan välineitä, joita eläimiä voisi vahingoittaa, hän vakuuttaa.

HKScanin tiedotteen mukaan tilanteessa on käytetty ainoastaan siihen tarkoitettuja ”helistinmeloja”, joista lähtevän äänen avulla eläimiä ohjataan.

– Videossa ei ole mitään epäasiallista. Siat kulkevat autosta ulos rauhallisesti ja maata haistellen. Kuljettajan toiminta on rauhallista ja esimerkillistä, toteaa Eviran Forssan yksikön johtava tarkastuseläinlääkäri HKScanin tiedotteessa.

Nybäck pitää naisen väitteitä ja koko kirjoitusta erikoisena. Hän huomauttaa, että teurastamon ohi kulkevalta kävelytieltä ei ole näköyhteyttä autoon tai purkulaiturille. Nybäck kertoo, että sika pitää laumaeläimenä myös normaalitilanteessa ääntä liikkuessaan ryhmässä.

– Sika ei vaistoa, mihin se on matkalla. Käyttäytyminen uudessa tilanteessa, kuten lastattaessa ja purettaessa sitä teurasautosta, riippuu paljon siitä, miten eläintä käsitellään. Kun ammattilainen hoitaa lastaamisen ja purkamisen, eläimelle ei aiheudu stressiä, Nybäck väittää.

Hänen mukaansa on teurastamonkin etu, että eläin pysyy teurastustilanteessa rauhallisena. Stressaantuneen eläimen lihaa ei voi Nybäckin mukaan käyttää ruokana. HKScan haluaa Nybäckin mukaan kertoa avoimesti toimintatavoistaan. HäSa