Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Trump harmittelee kovaa kielenkäyttöään – "Minulla ei kuitenkaan ole ollut vaihtoehtoja"

Uutiskanavat vetivät pois Trumpin rasistiseksi luonnehditun vaalimainoksen. Yhdysvaltain tiistain välivaalit kiinnostavat äänestäjiä, ennakkoääniä annettiin paljon enemmän kuin vuonna 2014.

Tänään tiistaina Yhdysvaltojen äänestäjät valitsevat kongressin edustajainhuoneen ja kolmanneksen senaatista. Myös suurin osa kuvernööripaikoista on jaossa. Presidentistä ei siis äänestetä, mutta siitä huolimatta Donald Trump on ollut pääosissa. Tuttuun tapaansa hän on käyttänyt kovaa kieltä demokraattipuolueesta kampanjan loppuun saakka.

Trump sanoi Sinclair Broadcasting -tv-kanavaoperaattorin haastattelussa, että ainoa asia, mitä hän on katunut kahden ensimmäisen presidenttivuotensa aikana, on puheiden sävy.

– Käyttäisin mielelläni paljon pehmeämpää sävyä. Tiettyyn mittaan asti minulla ei kuitenkaan ole vaihtoehtoja, Trump pyöritteli. Siirtolaiskaravaani vaaliaseena

Republikaaniehdokkaiden kampanjatilaisuuksissa Ohiossa, Indianassa ja Missourissa Trump palasi kuitenkin entiseen. Trump leimasi Ohion kuvernööriksi pyrkivän demokraatin Richard Cordrayn “pahaksi ihmiseksi” ja kutsui demokraattisenaattoria Dianne Feinsteinia (Disneyn intiaanityttö) “Pocahontasiksi”.

Trumpin varsinainen vaalivaltti on ollut Yhdysvaltoja lähestyvä keskiamerikkalaisten siirtolaisten karavaani.

Trumpin mukaan demokraatit rohkaisevat “miljoonia laittomia muukalaisia rikkomaan lakejamme, ylittämään rajamme ja täyttämään maamme”.

– Asetelma näissä vaaleissa ei voisi olla selvempi. Jos haluatte lisää karavaaneja, äänestäkää demokraatteja, Trump pelotteli Indianassa. Vaalimainos liian rasistinen

CNN, NBC, Fox News ja Facebook vetivät kampanjan loppusuoralla pois Donald Trumpin vaalimainoksen, joka on niiden mukaan rasistinen. Fox Newsia on totuttu pitämään Trumpin äänitorvena.

30 sekunnin mainoksessa kuvataan oikeussali, jossa laiton meksikolainen siirtolainen on saamassa tuomiota kahden poliisin surmaamisesta. Mainokseen on ympätty tuoreita kuvia Keski-Amerikan siirtolaiskaravaanista.

Mainoksen oli maksanut Trumpin uudelleenvalintaa 2020 tukeva kampanja. Ennakkoääniä ennätysmäärä

Tiistain välivaalit näyttävät kiinnostavat äänestäjiä. Ennakkoon äänensä oli antanut 40 miljoonaa ihmistä, mikä on yli kymmenen miljoonaa ihmistä enemmän kuin edellisissä välivaaleissa vuonna 2014. Vaalimatematiikkaan erikoistunut Floridan yliopiston professori Michael McDonald ennakoi, että tiistain välivaalien äänestysprosentti nousee 45 prosenttiin, mikä olisi korkein välivaalilukema 50 vuoteen.

Gallupien mukaan demokraatit kaappaavat itselleen enemmistön kongressiin alahuoneeseen, edustajienhuoneeseen. CNN:n viimeisimmän gallupin mukaan demokraattien etumatka oli noin kymmenen prosenttia.

Sen sijaan ylähuoneessa eli senaatissa Trumpin republikaanit pitänevät niukasti enemmistönsä, koska jaossa olevista paikoista useimmat olivat jo valmiiksi demokraattien käsissä. Tiukin kisa käydään Arizonassa, Nevadassa, Missourissa, Pohjois-Dakotassa, Indianassa ja Floridassa.

Yhdysvalloissa on ollut tapana, että äänestäjät näpäyttävät presidentin puoluetta välivaaleissa. Trumpin presidenttikausi on kuitenkin ollut niin poikkeuksellinen, että tämäkin totuus voi mennä romukoppaan.