Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Salainen lippuäänestys herättää Stubbin kannattajissa toivoa ja pakottaa ennakkosuosikki Weberin pysymään liikkeessä: "Juoksen kuten Alex"

Euroopan parlamentin suurin ryhmä EPP päättää torstaina, kuka nousee puolueesta tavoittelemaan vaikutusvaltaista virkaa Euroopan komission puheenjohtajana. Alexander Stubbin kampanja näkyi keskiviikkona voimakkaasti, kuten kotikentällä kampanjan odottaa. Kampanjan toivotaan vaikuttavan myös tulevaan suljettuun lippuäänestykseen.

Tummasti valaistussa, valtavassa Messukeskuksen kokoussalissa on jokaiselle paikalle jätetty kaksi esitettä. Postikortin kokoisessa lehtisessä kaukaisuuteen katsova Manfred Weber lupaa parempaa Eurooppaa. Sen sijaan lehtisen viereen asetettu huomattavasti suurempi, noin A4-arkin kokoisen lehden peittää suoraan oikealla katsova Alexander Stubb .

– Euroopan seuraava sukupolvi, hymyilevän Stubbin posken vieressä julistetaan.

Stubbin kasvoja on oikeastaan vaikea olla huomaamatta Helsingin Messukeskuksessa keskiviikkona. Ulko-ovien edustalla eri puolelta Suomea saapuneet vapaaehtoiset kannattelevat Stubb-lakanaa.

Salin käytävillä Stubb-pisteissä jaetaan puolestaan pinssejä, eri kielillä painettuja mainoksia ja jopa Alex-viirejä. Riviin järjestäytyneet vapaaehtoiset jakavat mainoksia kokousvaltuutetuille, jotka valuvat keskukseen sateisen Helsingin kaduilta.

Alexander Stubbin EPP:n kärkiehdokaskampanjan viime hetkiin on satsattu näkyvästi: Ollaanhan nyt Stubbin kotikentällä, ei vain Suomessa vaan myös pääkaupunkiseudulla.

Päivällä median edessä piipahtanut Stubb kertoi käyvänsä läpi vajaa parikymmentä tilaisuutta ja tapaamassa ihmisiä, ennen kaikkea valtuutettuja. Kampanjointi jatkuu hänellä lähes puoleen yöhön saakka, kunnes pitää mennä valmistautumaan torstain puheeseen.

– Saa muutaman tunnin yöunet ja aamulenkin, niin sitten jaksaa huomenna painaa, sanoi Stubb. Rehellisyyden nimissä yhtä ahkerana tuntuu olevan myös Stubbin vastaehdokas Manfred Weber , joka sukkuloi oman ryhmänsä kanssa eri puolilla Messukeskusta.

– Juoksen, kuten Alex, jokaisesta tapaamisesta toiseen, yritän puhua kaikille ja vastata kysymyksiin, Weber kuvailee Lännen Medialle. Kärkiehdokasääni pysyy salassa

Torstaina Helsingissä ratkeaa, kenestä tulee Euroopan kansanpuolueen EPP:n kärkiehdokas seuraavaksi komission puheenjohtajaksi. EPP on ollut suurin ryhmä EU-parlamentissa, joten ryhmän valitsema ehdokas on vahvoilla yhteen Euroopan vaikutusvaltaisimmista tehtävistä.

Etukäteen asetelma EPP:ssä näyttää ylivoimaiselta, minkä myöntää myös Stubb. Onhan saksalaista europarlamentaarikko Weberiä asettanut tukemaan usean valtion johtava poliitikko, muun muassa liittokansleri Angela Merkel . Mistä tässä tarvitsee kampanjoida, kun julkinen tuki Weberille on niin näkyvää?

Varmoja ei eri kampanjaleireissä tunnuta silti olevan. Syynä on se, että kärkiehdokas valitaan suljetulla lippuäänestyksellä. 734 valtuutettua äänestää ilman, että kukaan saa tietää omaa äänestyskäytöstään. Myös Weber mainitsi keskiviikkona, että suljetun lippuäänestyksen tulosta on vaikea ennustaa. – Minulle on tultu sanomaan, että delegaatioista, jotka ovat virallisesti Weberin takana, tulee ääniä myös Alexille, sanoo puolestaan kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo keskiviikkona LM:lle. Messukeskuksen aulassa meppikollegoitaan tapaava europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok.) kertoo samaa.

– Pinnan alla tämä on ihan erilaista kuin miltä se julkisuudessa näyttää, sanoo Sarvamaa kilpailuasetelmasta.

Hän on ollut mukana Stubbin kampanjassa sen alusta saakka. Keskiviikkona hän kertoi juttelevansa valtuutettujen kanssa yksitellen, yrittäen tavalla tai toisella vaikuttaa heidän mahdollisiin, muilta salassa pysyviin äänestyspäätöksiinsä.

– Jos äänestys ei olisi suljettu, niin Alexilla ei olisi mitään mahdollisuuksia. “Uskon todella, että Alex voi voittaa”

Kampanjoinnin loppukirin teho selviää lopulta torstaina. Monella Stubbin kannattajalla on kuitenkin vahva luottamus oman ehdokkaansa mahdollisuuksiin, ja varsinkin keskiviikkoillan debattia odotetaan. Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) muistuttaa, että edellisessä kärkiehdokasäänestyksessä Jean-Claude Junckerin saama ääniero Michel Barnieriin ei ollut niin suuri kuin olisi voinut odottaa.

Kampanjaväki ei myöskään omaansa äänestyksen aattona hylkää. – Hän voi olla todella hyvä johtaja, sanoo Helsingissä asuva, sanoo Alex-kannatuspaitaan pukeutunut Rhoda Korpijärvi . – Uskon todella, että Alex voi voittaa, jatkaa hänen kanssaan kulkeva, Unkarista lähtöisin oleva mutta Suomessa asuva Gabriella Fodor .

Kokoomuksen puheenjohtaja Orpo puolestaan uskoo hyvään tulokseen torstaisessa äänestyksessä. Silti hän jatkaa, että “katsotaan mihin se riittää”.