Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Komission johtoon pyrkivät Stubb ja Weber vetosivat viimeisen kerran äänestäjiin puheissaan – Stubb: "Käyttäkää päätänne ja sydäntänne"

Euroopan kansapuolueen EPP:n kongressiväki aloitti äänestyksensä torstaina aamupäivällä siitä, kenestä valitaan puolueen kärkiehdokas Euroopan komission puheenjohtajaksi.

Euroopan kansanpuolueen EPP:n kärkiehdokkaiksi pyrkivät Alexander Stubb ja Manfred Weber vetosivat viimeisen kerran kokousyleisöön ratkaisevan äänestyksen alla torstaina aamupäivällä.

Sekä Weber että Stubb pitivät omat puheensa kokousvaltuutetuille juuri ennen äänestyksen alkamista Helsingin Messukeskuksessa.

Stubb pyysi äänioikeutettuja tekemään henkilökohtaisesti valintansa, koska Weberillä on vahva tuki monen EPP:n jäsenpuolueen johdossa. Vaalisalaisuuden turvaamassa suljetussa lippuäänestyksessä piilee Stubbin heikko toivo voitosta.

– Äänestäkää kukin arvojen, ehdokkaiden kokemuksen, persoonan tai muun tekijän mukaan ja käyttäkää päätänne ja sydäntänne, Stubb puhui.

Suomalaisen puheessa käytettiin totutusti kolmea pointtia. Stubb haluaa yhtenäisemmän, turvallisemman ja modernimman Euroopan.

– En usko Euroopan jakautumiseen pohjoisen ja etelän tai idän ja lännen välillä. Eurooppalaisten on tunnettava olevansa turvassa. Ja meidän on varauduttava digitalisaation mukanaan tuomaan työelämän muuttumiseen, Stubb sanoi.

EU:ta syytetään Stubbin mukaan nykyään liikaa kaikesta pahasta ja kaikesta hyvästä annetaan helposti tunnustusta kansallisvaltioille. – Monet johtajat maailmassa johtavat liikaa vihalla ja pelolla. Katsokaa esimerkiksi, mitä Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump teki maansa välivaaleissa. Politiikassa tarvitaan enemmän toivoa ja ratkaisuja ongelmiin. Stubb korosti kampanjansa mukaisesti ihmisoikeuksien, tasa-arvon, demokratian, oikeusvaltion ja sananvapauden puolustamista. Hän antoi puheessaan tunnustusta kommunismin kukistamisesta muun muassa Unkarin nykyiselle pääministerille Viktor Orbánille sekä Saksan entiselle liittokanslerille Helmut Kohlille . Weber: Saksa on minun valtioni, mutta Eurooppa tulevaisuuteni”

Stubbin jälkeen lavalle noussut ennakkosuosikki Manfred Weber kertoi omassa puheessaan puolestaan haluavansa palauttaa “kotoisuuden” tunnetta Eurooppaan. Kotoisuuden tunnetta hän yritti välittää aloittamalla kertomalla elämästään kotikylässään.

– Ihmiset kotikylässäni rakastavat Eurooppaa, mutta EU:ta he pitävät menestyvien instituutiona, hän sanoi.

Weber puhui sen puolesta, että maanosa lisäisi kansalaistensa turvallisuudentunnetta ja edistäisi kansalaistensa hyvinvointia. Osa Weberin teemoista oli samoja, joita häntä ennen puhunut Stubb myös korosti.

Arvoja painottavan puheen keskellä ennakkosuosikki Weber väläytti toisaalta konkreettisesti myös toivovansa, että eurooppalaiset olisivat ensimmäiset, jotka keksisivät lääkkeen syöpään.

– Haluan ihmisten tuntevansa olonsa turvallisiksi ja kotoisaksi Euroopassa, Weber sanoi.

Konservatiivisena pidetty Weber toisaalta myös puolusti sitä, että hän on korostanut Euroopan kristillisiä taustoja.

– Minua ei kiinnosta, hän kuittasi saamansa kritiikin, kun on puhunut uskonnollisuudesta kampanjansa aikana.

Weber myös sanoi, ettei Turkkia voi tällä hetkellä päästää EU:n jäseneksi.

Puhujanpöntöstä puhunut Weber sai salista lukuisat aplodit, ja osa yleisöstä nousi seisaalta antamaan suosionosoitusta Weberille.

– Saksa on minun valtioni, mutta Eurooppa on minun tulevaisuuteni, hän sanoi. Mikä kärkiehdokas?

EPP:n kärkiehdokas pitäisi olla tiedossa torstaina puolen päivän jälkeen.

Vielä aamupäivällä sekä Weberin että Stubbin kannattajat myös jakoivat omia tuliaisiaan kokousyleisölle.

EPP äänestää torstaina siitä, kenestä tulee puolueen kärkiehdokas Euroopan komission puheenjohtajaksi. Varsinainen äänestys tehdään suljettuna lippuäänestyksenä, ja äänioikeus on 734 kokousedustajalla.

EPP:n ehdokkaalla on hyvät mahdollisuudet nousta Euroopan komission puheenjohtajaksi kevään 2019 europarlamenttivaalien jälkeen. EPP on perinteisesti ollut parlamentin suurin ryhmä, ja vuonna 2014 käyttöön otetussa kärkiehdokasjärjestelyssä suurimman ryhmän ehdokkaasta tehtiin komission puheenjohtaja.