Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nettikirppiksillä on oma koodikielensä ja lyhenteillä salattuja merkityksiä – Ylläpitäjä avautuu: "Ihmisiltä katoaa terve järki"

Suositun somekirppiksen ylläpitäjä kertoo, mikä nettikaupankäynnissä on pielessä. Listasimme käytetyimmät lyhenteet ja tukun koodeja, jotka pitäisi ottaa käyttöön.

Facebookista löytyy lukuisia kantahämäläisille, Hämeenlinnan seudulle tai vielä rajatummalle kohderyhmälle suunnattuja kirpputoreja ja tavaranlahjoitusryhmiä.

Hämeen Sanomat haastatteli yhden ryhmän perustajaa ja ylläpitäjä. Perustaja ei halua esiintyä nimellään, koska ryhmän ylläpito vie ihan tarpeeksi aikaa jo nyt.

Ylläpitäjä kuvailee ryhmän toiminnan valvomista ja hallinnointia harrastukseksi, joka on jäänyt päälle vahingossa. Ryhmä perustettiin ennen kuin Facebook-kirppikset olivat yleisiä.

– Opiskelin aikoinaan Markkinointi-instituutissa, ja yhtenä tehtävänä oli luoda Facebook-ryhmä. Loin sitten koemielessä suljetun kirppis- ja lahjoitus-ryhmän, joka on ajan myötä hieman paisunut.

Ryhmässä on nyt noin 10 000 jäsentä.

Tottele koodia tai muuten…

Some-kirppisten koodikieli on asia, joka voi hämmentää kokenuttakin nettishoppailijaa.

Lyhenteet, kuten AV, YV ja MMM ovat yleisesti käytössä, ja niistä on syytä olla perillä.

Käyttäytymiskoodin rikkominen on teko, joka voi johtaa ryhmästä erottamiseen tai sosiaaliselle medialla ominaiseen railakkaaseen ylireagointiin. Ryhmien rivijäsenet myös puuttuvat herkästi muiden virheisiin, vaikka ryhmän ylläpito ei olisikaan turhan tarkka.

– Ilmiantoja ja yhteydenottoja tulee sen verran paljon, että kaikkeen ei viitsi reagoida, ylläpitäjä huokaa. “Annan ihmisten sekoilla keskenään.”

Ylläpitäjä sanoo varsinkin alustavan varailun (AV) saavan hänet hulluuden partaalle.

– Se on aivan ihmeellistä touhua, mutta annan ihmisten sekoilla keskenään. Turha minun siihen on puuttua, jos porukalta katoaa terve järjenkäyttö. Ainakin itse myyn tai lahjoitan tavaran ensimmäiselle, joka sen käy hakemassa.

Vanhat lakanat eivät kelpaa edes ilmaiseksi

Ylläpitäjä sanoo, että yleisesti ottaen miesten kaupankäynti on yksinkertaisempaa kuin naisten välinen some-shoppailu.

– Jos mies haluaa jotain, hän ostaa sen ja myyjä myy. Naiset saattavat useammin pyytää tuotteista valokuvia, mittoja ja muita lisätietoja älyttömyyteen asti. Ihan kuin sillä olisi mitään merkitystä, onko jokin elektroniikkalaite eläintaloudesta vai ei!

Toisaalta ylläpitäjä kehuu naisten olevan kierrätysmielessä miehiä valveutuneempia.

– Tuntuu, että naiset ainakin tarjoavat vanhoja tavaroita ilmaiseksi, ennen kuin heittävät ne roskiin. Tosin vanhat pyyhkeet tai lakanat voisi vipata suoraan menemään, ei niitä kukaan halua.

Naisia pidetään miehiä ahkerampina shoppailijoina. Ylläpitäjän mukaan käsitys on vahvistunut ryhmään tulevia viestejä seuratessa.

– On olemassa tietty naisten ikäryhmä, joka tarjoaa tai myy ehkä kerran pidettyjä tai vain ylle sovitettuja vaatteita. Ihmettelen sitä kovasti. Miksi hemmetissä he ovat ylipäätään pitäneet vaatteen, eivätkä ole aikoinaan palauttaneet tuotetta sinne, mistä ovat ostaneet?

Petostehtailijoita paljastuu yllättävän vähän

Varastetun tavaran määrä ryhmissä on arvoitus. Varmaa on, että sitäkin liikkuu.

– Eihän sitä voi millään tietää onko joku fillari pöllitty ja mistä useampaan kertaan kelloja tai koruja kaupanneiden henkilöiden tavarat ovat peräisin. En ole nettipoliisi, mutta jos riittävä epäilys tulee, niin poistan ilmoituksen ja erotan henkilön ryhmästä.

Lue myös: Nainen myi olemattomia äitiyspakkauksia ja elektroniikkaa netissä – kymmeniä syytteitä neljälle osalliselle

Poliisin kanssa ylläpitäjä ei ole ollut tekemisissä.

– Ryhmän jäseniltä tulee jonkin verran vihjeitä henkilöistä, jotka saattavat myydä varastettua omaisuutta tai eivät koskaan lähetä tavaraa, josta ovat saaneet maksun. Olen pyytänyt asianomaisia olemaan itse yhteydessä poliisiin, ja olen korkeintaan ilmiantanut epäillyt Facebookin ylläpidolle.

– Yllättävän vähän tällaisia petostehtailijoita kuitenkin on. Ihmiset ovat nykyään aika valveutuneita siitä, milloin rahaa kannattaa alkaa siirtämään.

Ylläpitäjä sanoo, että hänen on monesti tehnyt mieli lyödä hanskat tiskiin “harrastuksensa” kanssa. – Jostain syystä olen jäänyt ryhmään roikkumaan. Lopetan ehkä heti tämän haastattelun jälkeen, hän nauraa. HäSa