Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oho! Maitotölkin korkki onkin sokeriruokoa

Valion “ilmastotalkoot” etenevät. Tänä vuonna kaikki maitotölkit kasvispohjaisista materiaaleista.

Kuluttajat hakevat kuumeisesti uusia ilmastoystävällisiä tekoja omaan arkeensa. Sellainen voi löytyä läheltä, eli maitopurkin korkista.

Meijerijätti Valio otti jo vuonna 2015 käyttöön ensimmäisenä maailmassa kasvipohjaisesta, uusiutuvasta materiaalista valmistetut maitotölkit. Kyse ei ole vain tölkistä, vaan myös korkista, jonka tarina johtaa sokeriruokoon. – Yhtiön harjakattoisissa pakkauksissa käytettävä uusiutuva muovi valmistetaan sokeriruokoteollisuuden sivuvirtana muodostuvasta kasvietanolista. Perinteisesti muovi valmistetaan öljystä, joka ei ole uusiutuvaa, Valion pakkauskehityksestä vastaava Tanja Virtanen-Leppä kertoo.

Tavoite on, että tämän vuoden loppuun mennessä kaikki yhtiön harjakattoiset maito-, piimä-, kerma- ja jogurttipakkaukset valmistetaan kasvipohjaisista materiaaleista samoin kuin niissä olevat korkit.

– Olemme jo lähellä tavoitetta, muutos on kesken vain yhdessä tuotteessa.

Koska kyseessä on neste, niin pakkauksen on oltava sellainen, ettei se vuoda. Tarvitaan siis hieman muovia.

Tölkin aihio valmistetaan kartongista, joka syntyy puukuidusta. Kartonkiaihiossa on myös ohuita muovikerroksia, jotka tekevät pakkauksesta nestetiiviin. Muovikerrokset valmistetaan uusiutuvasta, kasvipohjaisesta muovista.

Iso merkitys

Kasvipohjaisen pakkauksen ja sen korkin hiilijalanjälki on yli puolet pienempi tavalliseen pakkaukseen verrattuna.

Yksi ympäristöystävällinen maitopakkaus voi tuntua pieneltä purolta ilmastotalkoissa, mutta Virtanen-Leppä korostaa, että isossa mittakaavassa merkitys on suuri.

– Vuosittain puhutaan noin 250 miljoonasta ostetusta tölkistä.

Korkki kuluttajan toive

Yhtiö aloitti kolmisen vuotta sitten kasvispohjaisten pakkausten käytön pilottina.

– Silloin pakkausten saatavuus oli vielä heikohkoa, mutta nykyisin materiaalia on hyvin saatavilla. Pakkaustoimittajat ovat investoineet vauhdilla.

Muutama vuosi sitten Valio siirtyi korkitettuihin pakkauksiin. Ne herättivät aluksi ihmetystä. Muutos oli kuitenkin kuluttajien toive.

Kun tuote on korkillisessa pakkauksessa, niin sen avattavuus ja säilytys paranevat. Tölkin voi säilyttää jääkaapissa vaaka-asennossa senkin jälkeen, kun se on avattu.

Uusia ohjeita

Kysymyksiä on herättänyt myös kierrätys.

Virtanen-Leppä kertoo, että tölkin on voinut kierrättää korkkeineen kartonkikierrätyksen astiaan.

– Hiljattain kierrätyksen ohjeistus on muuttunut. Jatkossa pakkauksen irti kierrettävä korkki on hyvä laittaa muovipakkausten kierrätykseen. Näin se kierrätetään muovina.

Korkin kaulaosan saa edelleen jättää kiinni tölkkiin, se käytetään kartongin kierrätyslaitoksessa hyödyksi energiana. Uudet ohjeet päivitetään pakkauksiin sitä mukaa, kun niihin tulee painatusmuutoksia.

Mehutölkit on haaste

Yhtiöllä on tuotannossa myös mehuja. Niiden pakkausten suunnittelu ympäristöystävällisiksi muuttaminen kasvipohjaisiksi on ollut haaste, sillä pakkaus ei saa olla liian ohut vaatii erikoismateriaaleja mehuissa olevan C-vitamiinin takia.

– Emme suinkaan halua tuhoa vitamiinia mehuista. Tälläkin saralla olemme etenemässä asteittain entistä ympäristöystävällisempiin pakkauksiin.