Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rahankäytöstään tikun nokassa ollut Helsingin piispa Teemu Laajasalo saa syytteen tuottamuksellisesta kirjanpitorikoksesta

Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo saa syytteen tuottamuksellisesta kirjanpitorikoksesta, joka koskee laiminlyöntiä hänen aiemman yritystoimintansa kirjanpidossa.

Syyttäjän mukaan kaikki virheet on korjattu syksyllä 2017, mutta laiminlyönti on tapahtunut.

Syyttäjän mukaan kysymyksessä on tuottamuksellinen kirjanpitorikos, joka ei perustu tahallisuuteen vaan huolimattomuuteen. Syyttäjä esittää tuomioksi 35 päiväsakkoa.

– Olen myöntänyt teonkuvauksen ja pahoitellut laiminlyöntiä jo aiemmin. Omia virheitä ei ole syytä selitellä vaan niistä pitää oppia. Tyydyn siihen ratkaisuun ja sakkoon, joka määrätään, Laajasalo kommentoi hiippakunnan tiedotteessa.

Asia koskee Laajasalon aiempaa yritystoimintaa eikä nykyistä tai edellistä viranhoitoa. Tästä syystä tuomiokapituli ei kommentoi asiaa enempää. – Tuomiokapituli käsittelee asian kun lopullinen päätös on annettu, sanoo vs. lakimiesasessori Jussi Lilja.

Kuitit Kalliosta selvitettiin

Elokuussa 2017 piispaksi valitun Teemu Laajasalon toiminta on ollut luupin alla laajemminkin.

Helsingin seurakuntayhtymän teetti alkuvuodesta ulkopuolisen selvityksen Kallion seurakunnan rahankäytöstä. Laajasalo oli ennen piispaksi valintaansa Kallion seurakunnan kirkkoherra.

Selvityksessä Laajasalo sai muutamaa poikkeuksellista ostoa lukuun ottamatta puhtaat paperit.

Laajasalo joutui toimittamaan lisäselvityksiä noin 3 000 euron kulujen osalta, koska hänen kuittikirjanpitonsa on ollut leväperäistä. Kuitenkin selvittäjä pitää Laajasalon toimittamia selvityksiä riittävinä.

Sadoista luottokorttiostoista kahden katsottiin rikkoneen seurakuntayhtymän säännöksiä. – Laajasalon luottokortti- ja matkalaskut käytiin läpi vuosilta 2013–2017. Luottokorttiostoja oli tuolla jaksolla yhteensä 351. Kolmelta viime vuodelta kuitteja oli poikkeuksellisen paljon hukassa. Kahdessa majoituksessa kustannus oli ollut liian korkea, seurakunnan tarkastustoimikunnan puheenjohtaja Pertti Sundberg totesi tuolloin tiedotteessa.

Myös Laajasalon yrityksen jättivelat ovat olleet otsikoissa. Etenkin Helsingin hiippakunnan hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja Johanna Kohonen profiloitui Laajasalon vastapuolena rahankäyttöjupakassa.