Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sdp:n Rinne pitää kiinni eläkeläisten vappusatasesta: "Siitä 60 euroa olisi jo kuitattu, jos olisimme hallituksessa"

Sdp esitteli vaihtoehtobudjettinsa, joka panisi myös ay-liikkeen verovapaat osingot lähdeverolle.

Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen viime vappuna eläkeläisille lupaamasta sadan euron nettokorotuksesta alle 1 400 euron eläkkeisiin olisi kahdessa vuodessa kuitattu jo 60 euroa, jos puolue olisi ollut hallituksessa.

Tämä kuultiin, kun sdp esitteli tiistaina vaihtoehtobudjettinsa. Se toisi kohderyhmälle ensi vuonna 37 euron korotuksen takuu- tai kansaneläkkeeseen ja enimmillään 12 euron veronkevennyksen.

Rinne on laskenut vappusatasensa hintalapuksi yhteensä 500–700 miljoonaa euroa. Toteutus tehtäisiin usean vuoden aikana julkisen talouden salliessa.

Sdp:n vaihtoehdossa vahvistetaan julkisen talouden veropohjaa säätämällä lähdevero verosta vapautettujen yhteisöjen, myös ay-liikkeen, osinkotuloille.

Yrittäjävähennys, metsälahjavähennys ja suurten perintöjen veroale poistettaisiin, sijoitusvakuutusten veroetua supistettaisiin ja konsernilainojen korkovähennysten porsaanreiät poistettaisiin.

Pieni- ja keskituloisten tuloverotusta kevennettäisiin aina 4 600 euron kuukausituloihin saakka.

Kaikista pienimpiä ansiotuloja saavat kuten metrosiivoojat voisivat saada valtiolta työtulotukea, kun työtulovähennyksen annettaisiin laskea tuloverotus negatiiviseksi.

Etuuksien indeksijäädytykset purettaisiin ja opintorahan viime vuoden tasoleikkaus peruttaisiin. Diabetes-lääkkeiden korvaukset ja keliakia-tuki palautettaisiin entiselleen.

Pienyrittäjien arvonlisäverovapauden raja nostettaisiin 30 000 euroon

Lue myös: Kokoomuksen Jokinen: “Sdp on vaihtoehtobudjetissaan jälleen Sitran ja Suomen Pankin ryöstöretkellä”

Lue myös: Perussuomalaisten vaihtoehtobudjetti halpuuttaisi asumista ja autoilua sekä lisäisi poliisien määrää

Lue myös: Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti ohjaa lisää rahaa osaamisen ja tasa-arvon vahvistamiseen sekä ilmastonmuutoksen torjuntaan – vastaavasti puolue kiristäisi varallisuusverotusta ja karsisi energiatukia

Lue myös: RKP:n vaihtoehtobudjetti panostaisi lapsiin ja koulutukseen – näin se rahoitettaisiin

Lue myös: Vihreiden varjobudjetti tarjoaa perustuloa ja rahaa koulutukseen – lisää verotuloja otettaisiin lentämisestä, muovista ja eläintuotteista

Sitran tasetta vapautettaisiin käyttöön

Sdp kehuu vaihtoehtoaan vastuullisemmaksi ja oikeudenmukaisemmaksi kuin hallituksen budjettiesitys. Velkaantuminen olisi silti puolueen mukaan jopa noin 500 miljoonaa euroa pienempää kuin hallituksen esityksessä.

Sitran taseesta vapautettaisiin käyttöön 360 miljoonaa euroa, ja Suoman Pankin voittoja tuloutettaisiin budjetin katteeksi 70 miljoonaa euroa.

Ensi vuonna aloitettaisiin uudistukset, joilla Suomea viedään kohti 2030-lukua. Ne olisivat pohjana myös työllisyysasteen nostamiselle.

Varhaiskasvatusmaksuja alennettaisiin nostamalla nollamaksuluokan tulorajaa ensi vuonna kaikilla perheillä tuhat euroa kuukaudessa. Se lisäisi myös työnteon kannusteita.

Jokaiselle nuorelle taattaisiin mahdollisuus harrastaa tuomalla Suomeen testattavaksi kolmessa maakunnassa Islannin malli. Siinä harrastukset tuodaan kouluun, ja seurat ja yhdistykset kuljettavat lapsia harrastuksiin.

Tutkimukseen ja osaamisen lisäämiseen ohjattaisiin lisävaroja, jotta koulutustason lasku saataisiin pysäytettyä. Oppivelvollisuutta pidennettäisiin ja toisen asteen koulutus tehtäisiin aidosti maksuttomaksi.

Perhevapaauudistus toteutettaisiin heti. Sosiaaliturvaa alettaisiin 2020-luvulla uudistaa yleisturvan pohjalta.

Rautatie- ja tieverkkoon tehtäisiin Etelä-Suomessa investointeja, jotka mahdollistaisivat pääkaupunkiseudun työssäkäyntialueen laajenemisen.

Ilmastonmuutoksen torjunnassa ryhdyttäisiin sanoista tekoihin muuttamalla kulutusta kestävämmäksi kannustimien avulla. Tavoitteena olisi esimerkiksi se, että vuonna 2025 kaikki työsuhdeautot olisivat sähköisiä.